Проф. Николай Габровски: Едва ли можехме да направим по-добре всяка стъпка за Даная

0
Майката смята, че за детето ѝ не са положени адекватни грижи и че има лекарски пропуски
Майката смята, че за детето ѝ не са положени адекватни грижи и че има лекарски пропуски Снимка: БГНЕС

Майката смята, че за детето ѝ не са положени адекватни грижи и че има лекарски пропуски

"След всички проверки мога да кажа, че едва ли можехме да направим по-добре всяка стъпка, от това, което сме направили.“ Това каза неврохирургът проф. Николай Габровски за случая „Даная“, който предизвика взрив от скръб, гняв, упреци, оправдания, искане за оставки, протести.

От вчера майката на Даная и граждани протестират пред „Пирогов“, където момичето си отиде от този свят. Майката смята, че за детето ѝ не са положени адекватни грижи, че има лекарски пропуски и настоява за оставката на директора на спешната болница.

В предаването „Лице в лице“ по bTV проф. Николай Габровски и началникът на клиника по детска анестезиология и интензивно лечение доц. Богдан Младенов заявиха, че на административно ниво няма допусната грешка при лечението на детето.

И двамата представиха своята гледна точка по тъжния случай с Даная, като уточниха, че в никакъв случай не искат да спорят с майката и изразиха най-искрените си съболезнования.

Всичко в медицината се основава на факти, те са записани в протоколи по дадения случай. В началото имаше обвинения, че детето не е консултирано след удар в табла при сядане на леглото у дома. Това се оказа невярно, тя е била консултирана. Много ясно е направен тест, по който се проверява нужен ли е бил скенер, има ли симптоми, направен е рентген. Препоръка е дадена да се наблюдава у дома и при най-малкия симптом да се доведе в болницата. Майката идва с Даная след 7 дни със силни болки в главата. Детето е прието и се прави скенер, на втория скенер се вижда нещо и е под стриктно наблюдение. Намира се лекарството за хематологичния проблем и се прилага терапията. А операцията е направена именно в момента, в който е било препоръчително с подобни тежки заболявания“ ,каза Габровски.

Той поясни, че лекарството за хематологичния проблем е било налично в „Пирогов“, но процедурата е толкова тромава и бавна, че лекуващия Даная лекар е взел най-правилното решение. А именно – той е потърсил докторът на момичето, който е казал, че има два флакона и ако иска да ги изпрати.

Той на практика е извършил нарушение в името на пациента, дали ще бъде наказан не знам, но е постъпил като истински лекар“, добави Габровски.

„Този медикамент е доста специфичен. Той се прилага по принцип при много стриктни индикации той не е нещо, което се слага на всяко кървене. А и се слага след консултация с трансфузионен хематолог. Има си много стриктни индикации. Има много случаи, в които при кървене той не е индиициран. Така че и подготовката, и изпълнението на това нещо наистина отнема време. И наистина това, което колегата е направил, е най-бързо административно – това, че го взел друг болница. Факт е, че това е най-бързият начин. Детето е получило това, от което имало нужда в този момент“, обясни д-р Младенов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари