Проф. Начев: "Зелен сертификат" за антитела, ако има срок на проследяване

0
Той очерта като основен проблем неспазването на мерките у нас.
Той очерта като основен проблем неспазването на мерките у нас.

Някои болници в страната вече са на ръба на капацитетите си, а медици - на ръба на силите си. На фона на това случаите на Ковид-19 през последните дни остават много висок брой

В УМБАЛ "Св. Екатерина", когато се освободи легло, то веднага се заема от нов пациент.

"От 16 реанимационни легла - 12 са с интубирани пациенти. Останалите също са заети, в Ковид отделението също няма свободни места", заяви директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев в студиото на "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR

Той очерта като основен проблем неспазването на мерките у нас.

"Нито се спазва дистанция, нито маски се носят. Защо въвеждаме ограничения, като не можем да ги спазваме?! Защо протестираме - за да умират повече? Не мога да приема, че няма контрол на мерките, които се въвеждат. Ако не могат болниците да издържат и няма тенденция за намаляване на заболелите, трябва да има локдаун, но каква е ползата от него, ако не се спазва", заяви медикът.

Шефът на "Св. Екатерина" подкрепя въвеждането на "зеления сертификат"

"Такъв има въведен в много държави. В Гърция влизаш в ресторант и идва един човек, който снима сертификата и иска личната карта, сверява и едва след това носи менюто. Това е реален контрол", даде пример проф. Начев.

Той е категоричен, че по отношение на ваксините държавата е направила всичко необходимо, за да има условия за ваксинация.

"Държавата е осигурила ваксини, пунктове за имунизации, които стоят празни. Виновни сме сами, защото мислим, че има конспирация, че някой ни чипира. А лекар, който каже, че ваксината не помага, не трябва да упражнява тази професия", заяви директорът на болницата пред Bulgaria ON AIR.

75% от медиците в "Св. Екатерина" са имунизирани, а останалите 25% са преболедували Ковид-19. Проф. Начев подкрепя въвеждането на "зелен сертификат" за антитела.

"Трябва да се определи на колко време да се изследват антителата. Ако преди 3 месеца те са били на високо ниво, това не означава, че сега пак са толкова. Ако се приеме "зеления сертификат" и за антитела, трябва да се посочи на колко месеца ще се проследяват", категоричен беше проф. Генчо Начев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари