Връщат по-големите ученици в клас със зелен сертификат?

0
50% от учениците в един клас да са със зелен сертификат предлага МОН
50% от учениците в един клас да са със зелен сертификат предлага МОН

Просветното министерство предлага ако 50% от учениците в един клас имат зелен сертификат, т.е. са ваксинирани, преболедували или имат антитела, те да се върнат в училище без тестване, а останалите да продължат да учат дистанционно

Това е една от възможностите за възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици, които пета поредна седмица продължават с дистанционните уроци заради липса на тестове, пише СЕГА

Мярката е заложена в актуализираните от МОН Насоки за обучение в извънредна епидемична обстановка, които са изпратени за съгласуване и подпис от здравното министерство. Друга чакана новост в Насоките касае частните училища - предстои те също да получат разрешение да върнат в клас учениците от 5 клас нагоре, ако осигурят тестове за тях от бюджетите си.

От МОН още миналата седмица анонсираха промени в Насоките - чрез промени в съответната обща заповед на МЗ и МОН от 8 ноември. Намерението на МОН бе ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от горен курс, да могат да ги върнат в клас още преди ведомството да е предоставило безплатни тестове. Идеята обаче се натъкна на лют отпор от страна на повечето държавни училища, синдикатите и Омбудсмана. Според тях подобна мярка би създала реална опасност от дискриминация и от накърняване правото на достъп до ефективно образование на голяма част от българските ученици.

Министърът на образованието Николай Денков в петък призна, че се отказва от нея по три причини - поради това, че при централизираните търгове тестовете струват в пъти по-евтино, заради това, че ще се появи скрит имуществен ценз в училищата и че срещу мярката има сериозно възражение от социалните партньори. Той обаче даде да се разбере, че опцията ще се въведе за частните училища. "Те са с друг режим на финансиране от държавните и общинските. Правилата, по които се финансират дейностите при тях, са различни, т.е. има си естествена разлика, заложена още в закона", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари