Проф. Михаил Константинов: Предсрочни парламентарни избори няма да има

0
Българската история познава включването и на нови политически играчи, но те стоят по един – два сезона и изчезват
Българската история познава включването и на нови политически играчи, но те стоят по един – два сезона и изчезват Видео: bTV

Политиците трябва да бъдат внимателни, те винаги са на косъм от катастрофа, отбеляза проф. Михаил Константинов – председател на Съвета на директорите на Информационно обслужване, пред bTV. Той посочи, че според него предсрочно парламентарни избори няма да има.

Основната опозиционна сила тепърва ще решава вътрешни проблеми, каза професорът. Българската история познава включването и на нови политически играчи, но те стоят по един – два сезона и изчезват, коментира още професорът.

"Първите избори, които ни предстоят, са парламентарните през март 2021 г. При тях се правят два избора – има партия, има и преференция за съответната листа. Там машинното гласуване сме го виждали. Моето опасение беше да не въведем образователно-компютърен ценз. Ако се направи хубава кампания и всички се научат – нека да опитаме", коментира проф. Михаил Константинов.

Вчера президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК, политолози и социолози, за да се обсъдят изборните правила. Държавният глава призова да се използва машинното гласуване като начин да се избегне проблемът с недействителните бюлетини.

Местните избори, които минаха, се произведоха на много добро ниво, жалбите и оплакванията са два пъти по-малко в сравнение с предишни избори, обяви обаче проф. Михаил Константинов.

По думите на първо място трябва да се разбере защо са се получили недействителните гласове при общинските съветници, за да се предложат мерки срещу това.

За решението партийната субсидия да бъде 8 лева, проф. Константинов коментира, че когато първоначално е въведена субсидията, тя е била 1% от минималната заплата. Според него и сега би трябвало да бъде така, а не да се вземат конюнктурни решения. "Това е 6 лева, освен това има логика", категоричен беше той.

По думите му това е решение, взето от две парламентарни групи, които очевидно са се споразумели. Точно това обаче не помогна за повишаване на тяхната популярност, по-скоро имаше негативен ефект, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари