Проф. Красимир Петров: През лятото може да има цени от 5 лева за литър бензин и дизел

0
През април вероятно ще е вече 4 лева, прогнозира той
През април вероятно ще е вече 4 лева, прогнозира той Снимка: iStock

Според него санкцията на зърното ще доведе до цена на хляба между 2 и 2,5 лева

"В условията на война инфлацията ще ускорява с още по-високи темпове и още по-болезнено. Всякога когато е имало война, тя винаги е бела съпътствана с инфлация, тъй като войната винаги е съпътствана с огромно печатане на пари, с огромни компенсации. Компенсациите идват от държавния бюджет, те са финансирани с кредит, т.е. с необезпечени пари, а всичко това налива масло в огъня. ... Санкция се превежда като инфлация. Има ли санкции на горива, означава липса на горива и покачване на цената им".

Този коментар направи пред БНР проф. Красимир Петров, доктор на икономическите науки от Държавния университет в Охайо.

"Вече видяхме, че нефтът скочи с огромни проценти. ... Реалистичната прогноза е през лятото да има 5 лева за литър бензин и дизел. ... През април вероятно ще е вече 4 лева, а след това вероятно ще видим 5 и 6 лева. Горивото скача със закъснение - между 1 и 2 месеца е закъснението от цената на борсата до цената на бензиностанцията", обясни той.

Според него санкцията на зърното ще доведе до цена на хляба между 2 и 2,5 лева.

"Със задълбочаване на войната санкциите ще се увеличат и това само ще ускори инфлацията. Прогнозата ми за годишната инфлация е за около 30%, като за стоките от първа необходимост - храни и горива - инфлацията ще е 50-60%", смята проф. Петров.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Красимир Петров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари