Проф. Красимир Ениманев подарява над 400 тома научна литература на Русенския университет

1
Над 400  тома научна литература подарява днес проф. Красимир Ениманев  на библиотеката на Русенския университет
Над 400 тома научна литература подарява днес проф. Красимир Ениманев на библиотеката на Русенския университет

Над 400  тома научна литература подарява днес проф. Красимир Ениманев  на библиотеката на Русенския университет.

Книгите са на български, руски, чешки и   немски езици и ще съставляват първата част от библиотечен фонд на негового име.  Досега в 70-годишата история на Русенския университет има само едно подобно дарение, от ректора доц.Емил Данков през далечните 1958-1960 година, оформено в отделен библиотечен фонд. Събитието ще се случи в 11.00 часа в Университетската библиотека.

По отношение на лични библиотечни фондове, библиотеката на Русенския университет изостава  много назад в сравнение с подобни фондове в Софийския университет, Техническия университет, Университета за национално и световно стопанство, а да не говорим да университетите в чужбина.  Моето дарение и моя библиотечен фонд, който ще бъде обогатяван в бъдеще,  ще бъде второто в историята на Русенския университет от неговото създаване преди 70 години. Дарението ми е съобразено с основния профил на Русенския университет и съответно с научно-справочния профил на Университетската библиотека. Научната литература е събирана целенасочено от различни източници, като много често е купувана от други лица, съобщи проф. Ениманев.

Както е известно проф. Красимир Ениманев е един от четиримата кандидати за ректор на Русенския университет. Дарението не е свързано с този избор, а е замислено и организирано много по-рано, но поради честването на 70-годишнината на Русенския университет беше определено за днес. Върху книгите има поставен специален дарствен печат и те ще съставляват отделен корпус в Университетската библиотека. За да не се унищожават, Библиотечният фонд „Проф. Красимир Ениманев” ще се управлява при специални условия, определени от дарителя, но те няма по никакъв начин да попречат на неговата достъпност, а ще имат значение за неговото опазване през годините.

По повод на мотивите за дарението и създаването на втори в историята на Русенския университет личен библиотечан фонд, проф. Красимир Ениманев каза: Университетските библиотеки, също както библиотеките на научноизследователските институти, заемат важно и специфично място в библиотечната система. Те са пазител не на популярна литература, а на научни и специализирани издания и по този начин подпомагат пряко както процеса на висшето образование, така и научноизследователската дейност в цялото и многообразие. На трето място библиотечните фондове и особено личните са свързани пряко с университетските учени и представляват възможност за биографични и всякакви други проучвания, базирани на книгите с личен произход. Това е част от пътя към създаването на Научен архив на университета – такива архиви имат всички големи и престижни университети по света.

Всяко научно изследване почива на сериозен научно-справочен анализ.  Той представлява комплекс от публикувани в стотици книги на всевъзможни  езици теории, изводи и хипотези  до които учените са стигнали през различни исторически периоди. Затова сериозните учени обръщат огромно внимание на проучването на историята на научния проблем, периодизацията и т.н., което може да стане чрез проучването на съответните книжни издания. Колкото книгите са по-стари, толкова те са по-трудно достъпни за изследователите. Тук би следвало да се намеси специализираната университетска библиотека, която трябва да има възможност да предостави на учените и студентите подобни отдавна изчерпани в книжарниците издания и особено  такива с антикварно качество. Колкото по-голяма възможност има една университетска библиотека да предоставя липсващи в други библиотечни хранилища издания, толкова тя е по-ценна за изследователите и има по-голяма тежест в научните среди.  Аз бих желал да помогна да се обогати библиотеката на РУ и така тя да увеличи своя престиж   всред останалите университетски библиотеки.

Воден от подобни размисли и алтруизъм, аз реших да даря на университетската библиотека на Русенския университет книгите, които съм събирал дълги години и които са ми служили в моята научна и преподавателска дейност. Те са събирани няколко десетилетия, започнах да ги купувам още от ученик и така до ден днешен. Те са набавяни от различни места, защото много книги, и особено в миналото, не беше възможност да се купят от книжарниците поради съществуващия тогава дефицит. Затова те носят в себе си следите и на много други интересували се от темата. Голяма помощ в създаването на моята научна библиотека в миналото имах от т.нар. Руска книжарница, в която можех да правя заявки чрез Международная книга и да получа от Съветския съюз издания, които и там бяха дефицитни. Голяма част от събраните книги са в малки тиражи и вероятно между тах има и такива, които вече представляват библиографска рядкост. Тук няма да се спирам на високата стойност на книгите днес, на цените на копирните услуги, на липсата на дигитализирани издания и т.н., които представляват огромна финансова трудност, а понякога и непреодолима преграда  за учените и особено за студентите – за младите хора, които имат желание и стремеж да се отдадат на научни занимания, а нямат пари. Надявам се, че чрез тези подарени книги да съм успял да улесня техните търсения и да ги насърча в това трудно поприще, което се отдава на малцина.

Надявам се дарението да бъде библиотечно регистрирано и обработено в най-кратък срок и да бъде изработен дигитализиран каталог, който да бъде достъпен чрез интернет и да стане част от библиотечно-информационното обслужване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари