Проф. Красимир Ениманев: Няма качествени работници и служители в Русе

9
Безработицата не е реална, заяви председателят на Русенската стопанска камара
Безработицата не е реална, заяви председателят на Русенската стопанска камара Видео: Русе Медиа

Безработицата не е реална

Кризата, породена вследствие от пандемията от коронавирус, е довела до проблеми с качествената работна ръка и снабдяването със суровини, смята председателят на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев. Според наблюденията на камарата има качествен спад при работната сила – компетенциите и възможностите на работниците и служителите са намалели с повече от 40 процента, предава Русе Медиа.

Данните за ниската безработица не се реални, тъй като в тях не се отчитат младите хора до 29 години, които нито учат, нито работят. Ако техният брой бъде включен в статистиката, ще има голяма разлика в официалните числа.

Производствата имат проблем и със суровините. „Досега ползвахме повече от Изтока, но сега виждаме едно голямо затруднение, което беше наложено по границите, по различни доставки и това нещо се опитват повечето мениджъри да го преодолеят. Но то повече е политическо, тъй като икономиката работи от политическа гледна точка. Компетенциите на министерствата са тотално намалени, няма договорки, няма планиране“, коментира още проф.Ениманев. В същото време цените на суровините растат, тъй като има скрита инфлация.

Тревожен факт е, че финансовият ресурс бяга от България и отива там, където има голямо търсене и има нужда от печалби. Данъчната тежест пада върху по-бедните и средната класа, а 10 % данък на най-бедните и 10 % на най-богатите не са съотносими.

За последната година са се увеличи КОВИД милионерите. Никой не трябва да се радва, когато те се увеличават, защото не се увеличава стандартът на живота, а хората, които продават активите си. Активите ще бъдат изкупени от чужди държави, което се случва в момента, а нарастването на спестяванията на българите също е много страшно като показател – спестяваме мед в чужди кошери, защото банките не са български и печалбите излизат от държавата“, коментира председателят на Русенската стопанска камара.

Целия коментар на проф. Красимир Ениманев по темата вижте във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари