Проф. Христо Пимпирев: В скалите на Антарктида има много злато

1
Той подчерта, че големият принос за важното откритие е именно на нашите учени
Той подчерта, че големият принос за важното откритие е именно на нашите учени Снимка: Асен Тонев / БТА

Той подчерта, че големият принос за важното откритие е именно на нашите учени

"В скалите на Антарктида има много злато. Това е една много перспективна област за добив на злато и редки метали."

Това каза проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската антарктическа експедиция. Той подчерта, че големият принос за важното откритие е именно на нашите учени, предаде БНР.

"Качихме на кораба стотици килограми скали. Пристигнахме във Варна с образци и резултатите вече са ясни."

На въпрос как ще се експлоатира ценният ресурс, той отговори, че бъдещето ще покаже. Човекът е свикнал да приема златото като най-ценният метал, но по думите му на ледения континент има много редки метали, без които съвременният свят не може.

На въпрос ще се превърне ли Антарктида в Клондайк, той отговори, че нашият Клондайк идва със забиването на българското знаме и построяването на базата.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с проф. Пимпирев:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    5
    Капачката
    Всъщност забравих да спомена, че аз и даскала, дето е писал под мен, събираме всякакъв амбалаж - клошари алкохолици сме, добре че от време на време ни плащат за да постваме глупости, че иначе съвсем щяхме да я закъсаме!
  • -3
    4
    Капачката
    Ех, Пинпирев, само ако знаеше колко бебешки живота си затрил с твоите екскурзии щото няма пари. А ние събираме капачки. Дето някой пише по-долу, бе хората са си разположили военни бази там, кой ще ти разреши да копнеш и грам ценна суровина? Но воаяжите и пияндурстването са важни за теб.
  • -1
    3
    daskal
    Екзотика на гол тумбак! Колко струва поддръжката на тази база и пътешествията до нея? Какви са реалните ползи за България? Никой не повдига въпроса какви количества алкохол се карат там. Нищо лошо. Какво друго да правят сред вечните ледове освен да пият. А злато от Антарктида ще видим колко виждаме това злато под краката си.
  • -3
    2
    Боже, Боже
    Хората си построиха военни бази там от преди половин век, че да си защитават интересите, този забил едно знаме. То първия пингвин който го докопа ще си направи гнездо от него.
  • 0
    1
    Бай Чеп
    Браво Пимпи, голем си мозък, голем си учен! Нашето злато дето е в България го даваме без пари, ти си тръгнал на Антарктида да го търсиш! Да си го търсят господарите сами!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари