20-километрова кула ще извозва астронавти в космоса чрез огромен асансьор

0
Сградата ще бъде 20 пъти по-висока от най-високото здание на земята – 830-метровата кула "Бурж Халифа" в Дубай
Сградата ще бъде 20 пъти по-висока от най-високото здание на земята – 830-метровата кула "Бурж Халифа" в Дубай

Канадска компания проектира 20-километрова кула до стратосферата, която ще извозва астронавти в космоса чрез огромен асансьор, разказва британският в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Плановете за "космическия асансьор" вече са одобрени от американския патентен офис, който запази правата на компанията "Thoth Technology" за строежа на "структура с пневматично напрежение за разполагане върху планетна повърхност".

Сградата ще бъде 20 пъти по-висока от най-високото здание на земята – 830-метровата кула "Бурж Халифа" в Дубай.

Според "Thoth Technology" структурата ще осигури нови начини за достъп до космическото пространство, които изискват 30% по-малко енергия от стандартния метод за изстрелване на ракета. Кулата също така ще носи и второстепенни ползи като електричество от вятърен генератор и приходи от туризъм.

"От върха на кулата космически кораби ще излитат в орбита само в един етап, връщайки се на върха на кулата за презареждане и повторно излитане", каза изобретателя на съоръжението д-р Брендан Куин.

Кулата все още има и някои слаби места, като например как нейната конструкция ще се справя с ветровете в атмосферата и с т. нар. "Ефект Армстронг", според който човешкото тяло не може да издържи повече от 19 км височина в нехерметизирана среда, тъй като при толкова ниско налягане водата в кръвта започва да кипи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари