Продава се замък с...призрак

0
Под средновековната крепост било заровено съкровище
Под средновековната крепост било заровено съкровище Снимка: 24 часа / архив

Какво бихте направили с 600 хиляди евро?

Много неща, но ако искате, може да си купите замък с призрак. Това съвсем не е духовито предложение, а истинска обява на реномирана италианска агенция за имоти, разказва 24 часа.

Отскоро в зоната на Асти, на 20-ина километра от Торино, се продава замъкът на Ариняно. Става дума за четвъртита средновековна крепост, потънала в зеленина, близо до Монферато, от която лъха на духове, езотерика и съкровища.

Агенцията за недвижими имоти, натоварена с продажбата на въпросния замък, е откровена в обявата си – той се обитава от векове от призрак, който не иска да си ходи и върши странни неща.

Цената на замъка включва обаче и съкровището, за което се предполага, че е заровено някъде под него.

Граф Калиостро твърдял през XVIII в., че разполага с философския камък - талисмана на дълголетието.

Според слуховете под замъка има изкопан дълъг тунел, който го свързва с кралския дворец в Торино. Предполага се, че някъде там са скрити и пещерите на алхимиците, за които се разказват най-различни легенди.

Зоната на Торино, а и на Ариняно се смята открай време за изключително загадъчна и пълна с мистерии. Това е така, защото според поверията тя се намира на кръстопътя нa важни геомантски линии (от геомантия – в съвременната езотерика - знанието за силовите линии на Земята, през която те минават като нерви).

Смята се, че една от изходните порти на тунела се намира именно в Ариняно - място, посещавано често в миналото от сицилианския окултист и пътешественик Алесандро Балсамо, известен като граф Калиостро.

Роденият в Палермо алхимик е осъден на доживотен затвор като еретик през 1791 г. Приживе той посещавал често Торино, който бил идеалният град за неговите експерименти с алтернативна медицина.

Калиостро няколко пъти давал да се разбере, че притежава т.нар. философски камък, който, освен че бил талисман за дълголетие, можел да превърне и обикновения метал в злато.

В сферата на езотериката Торино винаги се е смятал за изключително важен град заради особеното си разположение. Според езотериците той се намира на върха на триъгълника на бялата магия заедно с Лион и Прага. Той обаче е и в триъгълника на черната магия между Лондон и Сан Франциско. Затова и се смята, че в алхимичните пещери на Торино е възможно преминаването от едно измерение в друго. Вярва се, че в тях можеш да напуснеш измерението на тялото си и да преминеш в нематериално измерение.

Именно във въпросните пещери бил скрит и философският камък според Калиостро.

Търсенето на тези пещери и порти, скрити и недостъпни за простосмъртния човек, е било открай време любимата дейност на много магьосници и алхимици.

За любителите на езотериката достъпът до замъка в Ариняно и неговите подземия би бил чудесен повод да се впуснат отново в търсене на неоткритото досега.

Замъкът на Ариняно се намира в най-високата част на средновековното селце. Той притежава четвъртита кула с наподобяващи бродерии декорации. На практика той е в същия вид, както и през XV в. Именно тогава в оригиналната му архитектоника, датираща от X в., са били внесени някои модификации от обитателите му със синя кръв.

Наследниците на пиемонтската фамилия, които сега са решили да го продадат, уточняват пред кандидат - купувачите, че замъкът се нуждае от реставрация и ремонт.

С това се обяснява и не особено високата начална цена за конструкция, заемаща 3 етажа, всеки от които на по 220 кв. м. Замъкът разполага и с панорамна тераса, от която може да се насладите на красивата гледка на долината отдолу, включително и на езерото Ариняно.

С други думи, онзи, който го купи и се заеме и с реконструкцията, ще похарчи общо около 1,2 млн. евро. В замяна на това обаче може да се сдобие със съкровището, в случай че го намери.

Ето и какво точно съдържа замъкът на скромната цена от 600 000 евро:

- централен правоъгълен корпус на три етажа, всеки от които над 220 кв. м и с вътрешна височина 6 метра

- кула с квадратна основа, всяка страна на която е 6,50 м и достигаща височина 23 м

- панорамна тераса от 200 кв. м; кулата също разполага с по-малка тераса

- 2 тераси на втория етаж

- вътрешен двор, защитни стени с наблюдателници

- голяма градина, свързана със замъка.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари