"Продължаваме промяната" форсира гласуването на кабинета

0
ИТН издига Теодора Генчовска за външен министър
ИТН издига Теодора Генчовска за външен министър Снимка: 7/8 TV

ИТН издига Теодора Генчовска за външен министър

Първата политическа сила - "Продължаваме промяната", форсира гласуването на новия кабинет, като народни представители от формацията са започнали да събират подписи за свикване на извънредно заседание на парламента в понеделник, пише вестник "Сега". На него трябва да бъде гласуван съставът на Министерски съвет, в който ще влизат представителите на четирите преговарящи сили - ПП, БСП, "Има такъв народ и "Демократична България".

Това ще се случи обаче, след като президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата на ПП за премиер Кирил Петков в събота, а той пък веднага ще го върне като изпълнен и ще представи състава на правителството.

По-рано Кирил Петков коментира, че персоналният състав на кабинета ще се обсъжда едва след подписване на коалиционното споразумение. Парафирането му няма да е пред медии, но цялото ще бъде публикувано и ще може да се прочете от всеки. "Ще има пълна прозрачност и в приложенията и споразуменията", каза той пред репортери в НС в петък.

Петков призова за "още малко търпение" до окончателното подписване на споразумението. "Хубавото е, че със сигурност ПП ще бъде гарант като най-голямата политическа сила. Дали всеки един от тях ще подпише с нас или всички заедно, ще видите надявам се една обща снимка", добави съпредседателят на ПП. Той обясни, че не е финализиран съставът на правителство, а с лидерите на коалиционните партньори си говорят вече за работа за следкоалиционното споразумение.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

Теодора Генчовска е номинацията на "Има такъв народ" за министър на външните работи в бъдещия коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", предаде БНР, като се позова на информация от преговарящите екипи. Тя заменя предишното предложение на партията за поста - Димитър Гърдев, за когото се появиха публикации в медиите за притеснителни разминавания в биографията му.

Генчовска беше предложена за министър на отбраната в двата проектокабинета на "Има такъв народ" в предишния парламент. Тя е главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

Останалите номинации на "Има такъв народ" са Гроздан Караджов за вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство, Александър Николов за министър на енергетиката и Радостин Василев за министър на младежта и спорта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари