Проблеми пречат да бъде разчетена черната кутия на падналия МиГ-29

0
Нарушена е херметизацията ѝ
Нарушена е херметизацията ѝ Видео: NOVA

Нарушена е херметизацията ѝ

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия майор Валентин Терзиев, която бе открита вчера, е с нарушена херметизация, съобщи NOVA. Експертите допълват, че това не е фатално, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време. 15 дни след катастрофата, кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със самолет от Варна в авиобазата "Граф Игнатиево". Експертите обаче трябва да проверят дали записите от полета са запазени.

Все още не са свалени данните от черната кутия на падналия самолет заради скъсан лентов кабел, надявам се до 2 -3 дни това да приключи. Това каза тази сутрин министърът на отбраната Георги Панайотов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Все още не са свалени данните от черната кутия. Предстои това да стане. Възникна непредвиден проблем - скъсан е лентов кабел и трябва да бъде доставен нов от производителя в Украйна. Без този кабел не може да свалим данните, защото рискуваме да направим късо съединение", каза Панайотов.

"Майор Терзиев е герой и е изпълнил бойната си задача. В реални бойни условия той щеше да свали врага, който иска да нападне България", заяви министър пред БНТ.

Към момента по инцидента са разпитани множество свидетели, иззета е документация и аудиозаписи, свързани с ръководството на полета, уточни военноокръжният прокурор на Сливен полк.Христо Тинев. Но поясни пред БНТ: "Ще бъде извършен анализ на съдържащото се в кутията: материали, аудио записи, всичко, което вътре е налично надяваме се да бъде запазена кутията тъй като е престояла вече доста време на морското дъно. Предстои назначаването на поне три експертизи - обща, съдебно-техническа и химическа за изясняване на кинетичните сили, довели до авиокатастрофата, авто-техническа за състоянието на самолета и експертиза на самия бордови регистратор. Има още много работа - със сигурност срокът за разследване ще бъде удължен, тъй като назначаването и изготвянето на тези експертизи, за които казах изисква доста време".

Изтребителят МиГ-29 изчезна от радарите и падна в морето при натовско учение в 0:43 ч. на 9 юни. На следващия ден майор Терзиев бе обявен за загинал, а издирването на черната кутия на машината продължи. То бе прекратено за няколко дни заради лоши условия.

Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка, която съдържа информацията е здрава и не е повредена", обяви вчера Панайотов и добави: "Тя ще ни даде данните за траекторията на самолета, за скоростта, за действията на пилота. С това се надявам да се спрат спекулациите, които се търкалят из медиите през последните дни. Говорим за паметта на един български герой - майор Терзиев". 

Той бе категоричен, че няма вариант данните от черната кутия на МиГ-а да не бъдат разчетени в България, ако всичко с нея е наред.  Министърът на отбраната благодари на всички, които са взели участие в издирването, подчертавайки, че търсенето на кутията е било като да намериш "игла в купа сено".

Черната кутия, която всъщност е оранжева на цвят, се намира между двигателите на самолета и е с големината на кутия за обувки, би трябвало да съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на двигателите. В нея има и рекордер, който би трябвало да е записал последните думи на пилота.

Искам да обявя края на издирвателната операция за откриване на т.нар. черна кутия на катастрофиралия самолет МиГ-29, която завърши успешно с откриването и издигането й на повърхността. Заслугата за това е на целия екип, който работеше за локализиране на мястото в щаба на ВМС“, заяви в следобедните часове командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов

Кутията е прибрана, промита е със сладка вода и се съхранява в сладка вода, така че да се запазят нейните данни, ако е нарушена нейната херметичност. Оттук нататък специалистите от звеното за разследване разполагат с необходимата апаратура, опит и познания и ще анализират цялата информация, която се съхранява в кутията. Надяваме се информацията да може да бъде извлечена и да де повече яснота за причините за инцидента и за последните секунди на летеца“, допълни той. Контраадмирал Михайлов обясни, че черната кутия ще бъде транспортирана със самолет на ВВС до авиобаза в „Граф Игнатиево“, където записът ще бъде разчетен.

Районът, в който открихме черната кутия на падналия МиГ -29, е обследван и преди, обяви от своя страна капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев, командир на минен ловец „Цибър“ „През нощта на 23 юни извършихме преход до района на падналия МиГ-29, където бяхме открили неговите останки. Извършихме подготовка, повторно обследване на района. В 07.45 ч. бяхме завършили подготовката си. Бяхме подготвили подводните телеуправляеми апарати. Бяхме обследвали района със сонар. След това започнахме да обследваме с подводните телеуправляеми апарати. В 10.20 черната кутия беше открита. 20 мин. работихме с подводния телеуправляем апарат на фирма „Хидроремонт“ за извличането и пренасянето на кутия на борда на минен ловец „Цибър“. Към 10.40 ч. кутията беше на борда. Намерихме кутията на дълбочина 70 м.“, обясни капитан Добрев.

По думите му черната кутия е намерена цяла. „Не мога да се наема да кажа за състоянието й, освен че е цяла на външен вид. Специалистите ще кажат по- подробно дали ще могат да извлекат информация от нея. Районът, в който я намерихме, беше обследван, бяха открити множество останки. Наложи се с подводният телеуправляем апарат да обследваме всички намерени останки, за да открием самата кутия сред множеството части. Тя беше при други части от самолета“, поясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари