НА ЖИВО: Обявяват причината за трагедията с майор Терзиев

1
Брифинг на министъра на отбраната
Брифинг на министъра на отбраната Видео: Novini.bg

Брифинг на министъра на отбраната

Министърът на отбраната Георги Панайотов представя отчет на резултатите от всички действия, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев.

Присъства и съпругата на подполковник Терзиев г-жа Димитрина Попова.

Министър Панайотов заяви, че Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по закон трябва да се извършат във връзка с катастрофата. Последно са разчетени данните от черната кутия, направено със съдействието на руския производител, в присъствието на наши представители - полк. Василев. Той е и ръководител на екипа, изготвил доклада във връзка с катастрофата, предава БНТ.

"Министерство на отбраната и служба Военна полиция свършиха, всичко, което беше по наша юрисдикция. Не беше лесно. Особено изваждането на черната кутия, разчитането ѝ. Всички решения, бяха правилните и затова сега разполагаме с всички факти и обстоятелства", каза Панайотов.

Проведени са беседи с всички участници, разчетени са радарите, които са се намирали в района на учението.

"През цялото време действахме в условия на максимална прозрачност", каза още министърът.

Той изказа искрени съболезнования за кончината на майор Терзиев.

В пресконференцията участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Преди дни министърът съобщи, че е извлечена информация от черната кутия на разбилия се на 9 юни край Шабла изтребител. Резултатите потвърждават заключенията на Военна полиция от първоначалния доклад, който сочеше като причина човешка грешка.

Черната кутия на разбилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, след като я извадиха от 70 метра дълбочина със скъсан лентов кабел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари