Призрак на монахиня цери болни

0
Дух на монахиня цери болни в ботевградското село Скравена
Дух на монахиня цери болни в ботевградското село Скравена

Дух на монахиня цери болни в ботевградското село Скравена. Местните твърдят, че тя се явява в съня на нуждаещите се и им помага да оздравеят. Името й било Людмила, а тялото й е положено до вековен дъб в двора на църквата „Св. Николай”.

„В един горещ летен ден през 2006 г. пред нас спря една кола. От нея излязоха мъж, жена, която се казваше Мария, и 10-годишното им дете. Търсеха храма, тъй като монахинята Людмила се присънила на съпругата. Тръгнах да ги водя към него и докато пътувахме, жената ми каза, че била тежко болна”, разказва местната Василия Стойнова, която е църковен настоятел.

В съня монахинята казала на Мария: „Ела в моя храм, аз ще ти покажа на коя икона да се помолиш и ще оздравееш”, пише „България днес”.
Жената не споменала нито името на църквата, нито къде се намира. Мария и мъжът й обаче се разровили в интернет и следата ги отвела до църквата „Св. Николай”.

„Когато стигнахме пред храма, болната направо ахна. Каза, че това са портите от съня й. Когато влязохме вътре, първоначално тя не видя иконата, на която трябваше да се помоли. В този момент аз открехнах олтара, където държим три икони, и тя разпозна едната”, спомня си с вълнение Василия, която собственоръчно записала историята в книгата на чудесата.

Историята за монахинята спасител започва през 1944 година. Тогава жена на име Вела получила видение. По това време тя е живяла в София и водела охолен начин на живот. Една вечер странен глас й прошепнал да остави светския живот и да помогне за изграждането на църквата в село Скравена. Така и направила. Пет години обикаляла из Северна България, за да събира средства и доброволци за своята кауза. Целия си живот отдала на храма.

„Искаше да стане монахиня, но много трудно й дадоха монашество. След хилядите перипетии я приеха в църквата и тя получи името Людмила”, допълва Стойнова.

Монахинята се споминала през 1981 година. Предсмъртното й желание било да бъде погребана до вековния дъб на над 550 години в двора на църквата.

Скравенци твърдят, че цялото място около Божия дом носи специална енергия. Според тях Людмила не е единственото чудо в двора на святото място. Самият храм пази района. Очевидци твърдят, че небесни сили бдят над родното им място.

Храмът наистина бди над селото. От толкова години живея в Скравена и когато има буря, градушка или някакво подобно природно бедствие, нас не ни достига”, казва още Василия.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари