Признаци, че имунната система функционира неправилно

0
Ако имунната система е депресирана, тя няма време да реагира правилно на инфекциозно предизвикателство. И тогава лесно хващаме вирусна, бактериална инфекция и се разболяваме дълго време
Ако имунната система е депресирана, тя няма време да реагира правилно на инфекциозно предизвикателство. И тогава лесно хващаме вирусна, бактериална инфекция и се разболяваме дълго време

Имунната система е естествена бариера, която непрекъснато защитава организма от атаката на различни патогенни агенти - бактерии, вируси, паразити

Това, което изглежда като физиологичните характеристики на тялото, всъщност може да са тревожни симптоми на дисбалансирана имунна система. Например студени ръце и честите слънчеви изгаряния. Погледнете отблизо тялото си, съветва Mila.bg. Може би то иска да ви разкаже за проблемите си с имунната защита.

Опасност от патологии на имунната защита
Ако имунната система е депресирана, тя няма време да реагира правилно на инфекциозно предизвикателство. И тогава лесно хващаме вирусна, бактериална инфекция и се разболяваме дълго време.
Има случаи, в които имунитетът започва агресивно да атакува както вируси и новообразувания, така и собственото си тяло. Това провокира появата на заболявания от автоимунен характер. Те включват:

• артрит;
• склероза;
• непоносимост към глутен;
• диабет;
• патология на щитовидната жлеза и други

Това са само няколко примера за неизправности в организма поради вината на имунитета. Списъкът с болести от това естество е много по-обширен.

Експертите все още не са в състояние да дадат уверен отговор, какво точно провокира проблеми в имунния протокол.
Но медицината е в състояние в началните етапи да определя сигналите на тялото, което подсказва, че има проблеми с имунитета.
Тези признаци обаче са доста двусмислени и евентуално причинени от други причини, а не от имунитета.

Признаци на дисбаланс в имунната защита

1. Постоянно студени ръце
Усещането за студ в ръцете се появява и поради лош навик - тютюнопушене (в този случай възниква спазъм на периферните съдове). Но паралелът с дисбаланса в имунитета тук е очевиден.

2. Запек или диария с продължителност над 2 седмици
Органите на храносмилателния тракт са свързани с имунната защита, те са част от нея. А продължителната диария или запек поражда сериозни притеснения. Диарията може да показва, че имунната система атакува лигавицата на тънките черва или храносмилателния тракт. Запекът предполага, че червата са мързеливи и може би това бездействие се отнася за всички имунни защити.

3. Сухота на лигавицата на очите
Притеснявате ли се от парене, усещане за пясък, зачервяване, болка в очите? Всичко това може да бъде проява на автоимунни проблеми.

4. Стабилна слабост и умора
Чувствате ли се изцедени като лимон през цялото време, дори да спите добре? Възможно е имунната ви защита да е подложена на продължителен стрес и да консумира енергията, от която се нуждаете.

5. Субфебрилна телесна температура
Ако имате температура в рамките на 37°C за дълго време, вероятно е автоимунно заболяване да прогресира в тялото ви. Леко повишената температура е предупредителен знак.

6. Системни главоболия
Главоболието може да бъде причинено от различни причини. Но ако това състояние ви преследва постоянно, автоимунната атака е напълно вероятна. При редица заболявания, свързани с имунитета, мозъчните съдове са повредени и това причинява болезнени състояния.

7. Обрив
Кожата е компонент на нашата защитна система. Тя е естествена бариера срещу болестотворните организми. Външният вид на кожата ще покаже стабилността на имунната защита. Сърбеж, обриви, възпаления без диагноза на дерматолог трябва да ви предупреждават.

8. Болки в ставите
Друг основен симптом на агресивен имунитет, насочен към клетките на вътрешните органи. Не пренебрегвайте болезнеността на ставите.

9. Косопад
Имунната защита влияе негативно на космените фоликули, причинявайки загуба на коса.

10. Чести настинки, придружени от усложнения
Ако прибягвате до антибиотици повече от 2 пъти годишно, най-вероятно имунната ви защита е уязвима. Освен това са характерни хронични инфекции на синусите, отит на средното ухо, пневмония.

11. Особено чувствителност към ултравиолетово лъчение
Ако преди сте се излагали на слънце безболезнено, но сега често получавате слънчеви изгаряния, проблемът може би не е в слънчевата радиация, а във враждебния имунитет.

12. Изтръпване в крайниците
Когато от време на време ръцете и краката изтръпнат, няма причина за тревога. Но систематичното изтръпване също показва имунни проблеми, свързани с нервите и кръвоносните съдове.

13. Затруднено преглъщане
Храната и водата често ли се усещат като бучки в гърлото? Може би това е сигнал за автоимунно заболяване.

14. Необосновано наддаване или загуба на тегло
Ако всичките ви хранителни навици останат същите и започнете да наддавате или отслабвате без видима причина, това не е добър сигнал. Това може да се прояви като автоимунна патология на щитовидната жлеза, прогресиращ диабет или злокачествено новообразувание.

15. Белезникави петна по кожата
Когато имунната защита се бори срещу пигментните клетки, по кожата се появяват бели петна.

16. Пожълтяване на кожата или очните ябълки
Появата на жълтеница е възможна, ако имунната система атакува и унищожава пълноценни чернодробни клетки. Това е автоимунен хепатит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари