Присъда от четири години за шофьор, карал с летни гуми при снеговалеж

0
Мъжът е причинил катастрофа с трима загинали
Мъжът е причинил катастрофа с трима загинали

Мъжът е причинил катастрофа с трима загинали

Апелативният съд във Варна потвърди присъда на Разградския окръжен съд, с която е призната вината на подсъдим за причиняване на катастрофа с трима загинали. Стоян Х. е получил 4 години лишаване от свобода и е лишен от право да управлява МПС за 6 години.

В качеството си на професионален шофьор на товарен автомобил в дружество за международни превози, на 18 декември 2018 г. Стоян потеглил от Истанбул към Русе. Вечерта между Шумен и Разград времето се влошило и снеговалеж заледил пътя. Малко преди полунощ близо до разклона за с. Самуил камионът, управляван от подсъдимия, навлязъл в ляв завой с възходящ наклон. В резултат на несъобразено използване на средствата за управление на автокомпозицията; на неравномерното сцепление на колелата със заледената пътна настилка, поради различното износване на гумите; под влияние на големия наклон на платното за движение, както и несъобразената с пътната обстановка скорост, влекачът занесъл странично. Шофьорът изгубил контрол върху управлението и превозното средство препречило изцяло лентата за насрещно движение. В същия момент в обратната посока се движела лека кола с петима младежи, прибиращи се от заведение. При настъпилия сблъсък двама от пътниците в колата починали на място, трети загубил живота си впоследствие. Останалите двама пътуващи получили телесни повреди.

Произшествието е настъпило в резултат на предприетите неправилни действия на подсъдимия. Той управлявал със скорост, несъобразена с атмосферните условия при снеговалеж, с релефа на местността предвид наклона, с видимостта и със състоянието на пътя. Не отчел и състоянието на превозното средство, предвид износването на гумите. Управлявал МПС, което не било оборудвано с гуми, предназначени за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. Деянието е квалифицирано от съда като особено тежък случай.

Пряка причина за настъпването на пътнотранспортното произшествие са неподходящите, изтрити гуми, които поради лошото си сцепление с пътната настилка са довели до загуба на управлението, се казва в мотивите на съда.

Апелативният съд счита, че 4-годишното ефективно наказание ще превъзпита подсъдимия и ще подейства предупредително и възпиращо върху останалите членове на обществото.. С тези мотиви проверяващата инстанция потвърди изцяло присъдата на Окръжен съдРазград спрямо Стоян Х, който предизвикал пътен инцидент, отнел живота на трима души и ранил двама. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари