Природозащитници и рибари излязоха на протест

0
Причината са предложения за промени, които според недоволните, ще позволят строеж на ВЕЦ-ове и унищожаване на околната среда
Причината са предложения за промени, които според недоволните, ще позволят строеж на ВЕЦ-ове и унищожаване на околната среда Видео: NOVA

Протести на ловно-рибарски дружества и екозащитници се проведоха в няколко града на България тази вечер

 Причината са предложения за промени, които според недоволните, ще позволят строеж на ВЕЦ-ове и унищожаване на околната среда, предаде NOVA.

В домовете на над 4000 жители в пловдивското село Брестовица втора година от чешмите тече вода с наднормено съдържание на манган. Това сочат анализите на различни институции.

„Всичко тръгва от един ВЕЦ. Един мини ВЕЦ-Кадиево, който благодарение на непрекъснатото разрастване на водното си огледало докара нещата до там, че се образува блато.Това блато всъщност доведе до образуване на манган, който се просмуква в почвата и стига до нашата вода”, обясни Емануела Караманова от Сдружение „Живот за Брестовица“.

За да се реши проблемът в селото, трябва да се изгради нова водопроводна система. Кога и колко ще струва все още не е ясно.

Според жителите на Брестовица, които също се включиха в протеста, предстоящите поправки в Закона за водите, ще облекчат режима за построяването на ВЕЦ-ове. И така още села у нас ще бъдат потърпевши от дейността им.

Два процента и половина е електроенергията в България, която се произвежда от такива източници. Дали си струва за два процента и половина някой да прави пари и да трови населението на държавата?”, пита Любомир Томов, председател на Сдружение “Живот за Брестовица“.

Рибарите и природозащитниците, които излязоха на протест пред Министерството на екологията в София, твърдят, че новите поправки дават възможност водни електроцентрали да се строят в защитени територии по НАТУРА 2000. Постоянната промяна на нивото на реките ще вреди на организмите, които живеят в тези води, убедени са рибарите.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че министър Асен Личев ще прецени дали да внесе за гласуване поправките в закона едва след като се запознае с всички аргументи „за“ и „против“. Общественото обсъждане приключва на 6 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари