Приключиха разкопките край Червен

1

Приключиха археологическите проучвания в рамките на сезон 2017 на територията на НАР „Средновековен град Червен”.

Тази година усилията на археолозите бяха концентрирани върху терен в западната част на Същинския град – един от представителните храмови структури на Средновековния град. Сградата е с ширина от 6 метра и вероятна дължина – 13 метра.

В рамките на месец, с помощта на британски студенти, колеги специалисти и доброволци е проучена площ от 75 кв.м. Основните усилия се съсредоточиха в разкриване на предверието на Църква №16, както и малка част от основното помещение.

От северната страна на църковната постройка, както и в нейната вътрешност се разкриват четири гробни камери. В една от тях са открити три копчета, които са част от облеклото на погребания индивид.

Открити са голямо количество фрагментирани стенописи, в разнообразни цветове и мотиви. Стенописите са положени върху бяла мазилка (вероятно щукатура), а намерените врязани линии по лицевата им повърхност подсказва, че са изпълнени в техника „мокро фреско“ или смесена техника. Запазената украса в тази част на храмовото пространство се състои от геометрични и флорални композиции.

Керамичният материал е представен от фрагментирани съдове, които могат да се датират в границите на ХІІ-ХІV век, както  и от ранния османския период. Открити са над 10 монети, датирани през втората половина на ХІV век, като две от тях са от Иван Шишманов (1371 – 1393). 

Археологическите разкопки на територията на Средновековния Червен се проведоха от 10 юли до 10 август 2017 г., с ръководител Стоян Йорданов. Както и минали години, участват студенти от различни университети в Обединеното кралство по програма „Erasmus+”. В археологическите разкопки този сезон вземат участие и колеги специалисти от Русе, Сливен, Клисура и Павликени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Само в България, освен приятел, познат, роднина, съществува и категорията за близост: "Били сме на една маса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари