Приемат ли медицинските центрове пациенти със симптоми на КОВИД-19

0
Консултациите са само по телефона. За пациентите остава вариантът да търсят специалист или Спешна помощ
Консултациите са само по телефона. За пациентите остава вариантът да търсят специалист или Спешна помощ Видео: NOVA

Най-малко 15 души на ден през уикенда звънят в един от тях

Проверка на NOVA - при пациенти със симптоми на COVID медицинските центрове, които имат договори и заместват личните лекари през уикенда, не са задължени да ги приемат. Причината е, че се водят неотложно, но не и спешно звено. Затова консултациите са само по телефона. За пациентите остава вариантът да търсят специалист или Спешна помощ.

Най-малко 15 души на ден през уикенда звънят в един от медицинските центрове у нас с въпроси за COVID. След консултация по телефона, именно тези пациентите се препращат. Причината – макар да заместват джипитата, лекарите тук не извършват всички техни дейности.

„Ние извършваме дейности по здравен проблем, който е възникнал в момента. Не издаваме никакви документи, както личният лекар. Нито издаваме направления, болничните не сме задължени да ги издаваме”, обясни д-р Виктория Николова, управител на медицински център „Лора”.

На всички въпроси на притеснените пациенти пък отговарят и помагат, но по телефона: „Първо говорят с личните лекари и ако не могат да се свържат с тях, се свързват с нас. Ние даваме консултации по телефона и преценяваме дали да дойдат тук, или съответно ги пращаме в специализираните лечебни заведения”, обясни педиатърката д-р Красимира Стоименова.

Заради липса на пациенти със симптоми на коронавирус пък, в чакалнята няма нужда от така наречените зелени коридори, които бяха въведени при посещенията на джипитата в началото на пандемията.

Медицинският център има договор с над 140 лични лекари, което означава, че е на разположение на над 200 000 пациенти през уикенда. Въпреки това натоварването е много по-голямо в делничните дни, когато работят всички кабинети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари