Приемането на протоколите и отчитането на изборните резултати отново ще бъде в „ОЗК Арена”

0
Целта е да се избегнат опашките при предаването на протоколите от вота и така да се съкрати до минимум времето за тяхната обработка
Целта е да се избегнат опашките при предаването на протоколите от вота и така да се съкрати до минимум времето за тяхната обработка Снимка: Областна администрация

Приемането на протоколите от секционните избирателни комисии и отчитането на изборните резултати от президентския и парламентарен вот отново ще се състои в зала „ОЗК Арена”, съобщават от областна администрация

За трети път тази година най-голямото многофункционално съоръжение на територията на региона става част от организационно-техническата подготовка за предстоящите на 14 ноември избори 2 в 1. Затова се споразумяха областният управител Борислав Българинов и изпълнителният директор на съоръжението Любомир Христов. На срещата присъства и главният секретар на Областната администрация в крайдунавския град Симеон Иванов.

Целта на това начинание е да се избегнат опашките при предаването на протоколите от вота и така да се съкрати до минимум времето за тяхната обработка. Ще има възможност и за наблюдение на процеса през цялото време. Освен това се цели и осигуряване на достатъчно голямо пространство и съответно спазване на противоепидемичните мерки. На място ще има възможност и за провеждане на пресконференции.

Залата ще бъде на разположение за нуждите на Районната избирателна комисия от 12 до 15 юли, т.е. до окончателното приключване на всички изборни мероприятия. С участието на ангажираните институции е в процес на подготовка детайлна план-схема за движение в залата. Най-вероятно другата седмица ще се проведат срещи на място за запознаване със ситуацията и предприемане на възможните допълнителни мерки, така че да се осигури безпроблемно и адекватно протичане на процеса. Вече са разпределени и функциите между компетентните институции. В началото на ноември ще се проведе и симулация на целия процес на терен. Охраната на изборния процес е под контрола на органите на МВР. Осигурени са специализирани автомобили на спешна помощ и на пожарната.

Припомняме, че на предходните избори бе създадена подобна организация и Русе бе сред малкото градове в страната, където не се стигна до проблеми, свързани с нормалното протичане на изборния процес.

До няколко дни се очаква в Русе да пристигнат и пет демо машини. Районната избирателна комисия заедно с Областната управа ще организира обучения във всички общини от региона, като идеята е да се обхванат максимален брой населени места, където хората да могат да се запознаят с процедурата по гласуване. Предварителен анализ сочи, че средно времето за гласуване няма да е повече от три минути, в случай, че човек реши да гласува и за двата вота.

Централната избирателна комисия вече качи симулатор на машинното гласуване на сайта си. Чрез него всеки може да се упражни и да „гласува“ стъпка по стъпка преди изборите 2 в 1. Когато влезете в сайта на екрана ще има три опции – най-отгоре ще пише „Избори за президент и вицепрезидент и народни представители“, втората опция е само „Президент и вицепрезидент“, а третата – само за народни представители. След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран „Преглед“, който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор. Симулаторът може да бъде тестван на следния уеб адрес: http://vote.bss.design/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари