Приеха по-високите данъци в Русе

1
Пенчо Милков: Ако държавата актуализираше данъчните оценки редовно, сега нямаше да се налага общините ударно да ги вдигат
Пенчо Милков: Ако държавата актуализираше данъчните оценки редовно, сега нямаше да се налага общините ударно да ги вдигат Снимка: Русе Медиа

Пенчо Милков: Ако държавата актуализираше данъчните оценки редовно, сега нямаше да се налага общините ударно да ги вдигат

Данъкът върху недвижимите имоти в община Русе се вдига от 2 на 3 промила, след като предложението на общинската администрация бе прието от съветниците. Те подкрепиха и увеличението на данъка за придобиване на имущество по възмезден начин от 2,2 % на 2,7 %. Премахването на отстъпката от 5 % за плащане на задълженията до 30 април бе оттеглено от кмета Пенчо Милков и преференцията остава в сила. Решението бе взето след час и половина дебати в зала с 35 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържал се“, предаде Русе Медиа.

Кметът Пенчо Милков аргументира в началото какво налага да се увеличат данъците. Той припомни, че приходите в общинския бюджет се формират от държавна субсидия, която не може да се използва за местни дейности, и от местни данъци, такси, цени от продажби и др, които са именно за разходи за междублокови пространства, улици, детски площадки, достъпна среда, социална дейност, обществена сигурност и др. Данък сгради не е променяна от 2016 г. и в момента данъчните оценки са 5-6 пъти по-ниски от пазарните, а общината плаща разходите си по пазарни цени.

“Ако държавата актуализираше данъчните оценки редовно, сега нямаше да се налага общините ударно да ги вдигат“, каза Милков.

Кметът анонсира, че хора с ниски доходи и само едно основно жилище ще могат да подадат декларация за облекчение на данъците с 50 %, а с ТЕЛК – за намаление със 75 %. Данъчно облекчение се предвижда и за семейства с активни деца, които се занимават със спорт или изкуство, и с деца със специални потребности. Това ще бъде регламентирано с промени в Наредба 16, която е качена за обществено обсъждане.

Предвижда се от по-високите данъци да се съберат допълнително 4,6 млн. лв., които ще се използват именно за изброените местни дейности. По предложение на общинския съветник от СДС Елеонора Николова, прието от кмета, ще бъде направен отчет точно за какво ще бъдат изразходвани тези средства.

Предложението предизвика много дебати, като срещу него се изказаха съветници от ПП-ДБ и „Възраждане“, а допълнителни въпроси поставиха от ГЕРБ. След като бе дадена почивка за допълнителни консултации, точката бе гласувана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    26
    любопитен
    Стана ми любопитно да видя имотното състояние на нашия кмет, предложил това безумно вдигане на данъците. Ави той кметът няма имот в община Русе. Има 1/2 идеална част от парцел в Русе, но няма застроен недвижим имот. Дори е прехвърлил своите идеални части от апартамента в Русе с договор за доброволна делба. така е много лесно да предлагаш вдигане на данъците, когато нямаш имот в тази община, на която всичко отгоре си и кмет. Предподният хубаво е казал - хубав новогодишен подарък от кмета и от общинските съветници.
  • 4
    25
    Безсрамници
    Нашите съветници от общинския съвет са безсрамници, след като вдигнаха данъците. С какво общината е облагородила градът ни, че да се вдигнат цените. А и тази тъпотия написана за отстъпката от 5 %. Никой не може да я отмени, защото тя е въведена по силата на закон. Но явно нито юристите от общинската администрация, нито юристите - общински съветници някога са чели Закона за местните данъци и такси - за справка - член 28, ал. 2 от ЗМДТ - "На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто." Нека всички русенци благодарим на кмета за коледния и новогодишен подарък - вдигането на данъците Нека всички русенци благодарим на тези 35 общински съветници, които гласува за. Така също да благодарим и на тези четири въздържали се. Сега да са им честити на всички новите по-високи заплати.
  • 2
    24
    Един
    Комунистите на другарката Корнелия, които уж все реват за социално слабите, са гласували да ни бъркат в джоба заедно с Гроб, които уж имали някои бележки и СДС на ненаситната баба Елеонора, която уж щяла да следи как се изразходват парите. Това са пладнешките хайдути, които обират русенци.
  • 3
    23
    МАРИЯН ДИМИТРОВ
    Против повишаването на данъците бяха само ВЪЗРАЖДАНЕ и ПП ДБ - общо 12 съветника!
  • 7
    22
    азе до 15
    В случай, че не знаете, така работи пазарната икономика и данъчните политики в целия цивилизован свят. Колкото повече имате, толкова повече ви вземат. В България с този плосък данък богатите най-много се облажиха. Време е и това да отпадне и да има диференцирано облагане спрямо размерите на доходите. Това че си обзавеждате апартамента и го ремонтирате няма нищо общо с това, че цената му се вдига според пазарната, данъчната му оценка се вдига също и вие като собственик плащате повече.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари