Приеха на първо четене промени за реда за изплащане на втора пенсия

0
Управляващото мнозинство гласува „за“ внесените от Министерски съвет промени, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха
Управляващото мнозинство гласува „за“ внесените от Министерски съвет промени, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха Снимка: Dunavmost

Три са вариантите за бъдещите пенсионери, които имат натрупани средства във втория стълб на пенсионната система. Това са пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с което се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб. Управляващото мнозинство гласува „за“ внесените от Министерски съвет промени, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха, информира БНТ.

С новите текстове се предвижда въвеждането на три вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен.

Планира се пожизнена пенсия за старост да се изплаща, когато размерът на средствата по партидата на осигуреното лице позволява отпускането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Разсрочено изплащане ще е възможно тогава, когато средствата по партидата са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Еднократно изплащане на средствата се предлага в случай, че пенсионните спестявания на осигурения в универсален пенсионен фонд са по-малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст или под 900 лева.

Освен основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, промените уреждат и правата на наследниците на осигурените лица.

От БСП коментираха, че законпоректът се внася на пожар в последния момент. Казаха, че става дума за близо 18 милиарда лева, които се урждат с него. Левицата се въздържа при гласуването заради това, че КФН отхвърлят законопроекта и внасят свои предложения в размер от 35 страници.

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС коментира, че не става дума да 18 млрд лева, а за над 3 милиона души, които засяга изплащането на пенсиите от втория стълб.

Според Адемов предложенията на КФН трябва да бъдат заложени в надграждащ проект, защото сега няма време. Той се надява все пак до края на мандата на това НС, с поправки между първо и второ четене законопректът да бъде приет.

От ГЕРБ са категорични, че приемането на ясни правила за изплащането на пенсиите от тория стълб само ще повиши доверието на българските граждани в пенсионната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари