При теглене на кредит - само с адвокат!

2
Както с банките, така и при застрахователните компании има хиляди подводни камъни
Както с банките, така и при застрахователните компании има хиляди подводни камъни Видео: БГНЕС

Законодателството пази банките и помага на кредитодателите да вземат нерегламентирано големи лихви от потребителите без да се изисква мотивации за тези искания. Това обаче се оказва факт и в застрахователното дело.

Има много примери, които показват това, разказа пред БГНЕС адвокат Веска Волева, известна с много дела срещу различни банки и застрахователи.

Като пример за действията на застрахователите адвокат Волева посочи случай от преди няколко седмици, при който след катастрофа има пълна щета на автомобил и застрахователят трябва да изплати цялата сума по застраховката, но той решава, че железата могат да се върнат на собственика и ги оценява на 10 хил. лв. като отказва да възстанови 10 хил. лв. на потърпевшия.

При кражба от сейф. По дефиниция там сумите са недоказуеми и по тази причина няма как да си получите откраднатите пари и вещи.

При друг случай с катастрофа, при която загива мъж, застрахователната компания започва да отлага изплащането на обезщетение заради смъртта и води преписки и практически липсва коректно, доброволно плащане, а наследниците са принудени да водят дела.

Както с банките, така и при застрахователните компании има хиляди подводни камъни, заяви Волева.

За предпазливостта при подписване на договори за кредити и при сключване на застраховка, адвокат Волева беше категорична: “Как си представяте един миньор или една чистачка да си прочете компетентно договора? Той е направен така, че да не може да се прегледа и нищо да разбере. Дори аз, която съм юрист, ако не се занимавах от 10 години с такива дела, нямаше да разбера за какво става дума”, обясни тя.

Според нея договорите са направени нарочно неразбираеми, а и това не е работа на потребителите. Политиците са тези, които трябва да изискват договорите да бъдат написани на човешки език.

Затова, ако има възможност потребителят трябва да се консултира с адвокат, проблемът обаче е, че отказват да дадат договорите, ако не са подписани, т.е. сключени, затова остава да се подписват такива договори с адвокат.

“Не можете да си представите до каква степен потребителят е оставен на произвола на съдбата”, заключи Волева.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари