При опасни горещини работодателите са длъжни да въведат специални мерки

1
При установени нарушения санкцията е от 1500 до 15 000 лв.
При установени нарушения санкцията е от 1500 до 15 000 лв. Видео: БНТ

От Бюрото по труда предупреждават, че горещите дни продължават и в следващите дни, а с високите температури се повишават и рисковете от трудови злополуки

 При оранжев и червен код на температурите работодателите са длъжни да въведат специални мерки за безопасност на работниците си, предава БНТ. 

Дина Христова, експерт в "Главна инспекция по труда", разказа в студиото на "Денят започва", че големите нарушения са при работа на закрито. Даде пример с това, че не навсякъде могат да бъдат осигурени ефективни технически средства, които да охлаждат. Наблюденията на агенцията са, че работодателите полагат усилия и предприемат мерки доколкото е възможно. Христова обясни, че при работа на закрито има диапазон на оптималните допустими температури, който зависи от типа работа - от 15 до 28 градуса.

"Сигналите от години основно са от работа на закрито. Като говорим за работа навън, особено за строителство, явно хората осъзнават, че работниците трудно могат да бъдат ефективни при тези температури. При работа навън обикновено се използват т.нар. организационни мерки - да започнем в 7 ч., да свършим в 12 ч., да започнем пак в 4 ч." , казва Христова.

Тя призова хората да подават сигнали при нарушения. При всяка проверка инспекторите проверяват дали има оценен риск, дали има разписани мерки.

Санкциите за нарушения са определени в Кодекса на труда, но обикновено преди работодателят да бъде санкциониран, инспекторите му дават предписание, с което да отстрани нарушението, без да плаща. При неизпълнение санкцията е от 1500 до 15 000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари