При кожен обрив: Бърз тест за менингит

2

Менингитът е заболяване, което засяга мозъчната обвивка на главния и гръбначния мозък.

Причините за появата са различни, но симптомите като цяло си приличат. Смята се, че децата са най-податливи на това заболяване, пише zdrave.to. Това е и причината родителите да знаят за какви симптоми да внимават най-вече.

Внезапна температура

Един от симптомите на менингитът е висока температура, която се появява изневиделица. Детето започва да трепери и да се оплаква, че му е студено. Болният вдига висока температура много бързо и е изключително трудно тя да бъде свалена. Този симптом обаче може да се дължи и на други заболявания, затова трябва да се обърне внимание и за други промени в състоянието на детето.

Силно главоболие

Главоболието, причинено от менингит, не е просто силно, а направо непоносимо. Още повече че се засяга и вратът на пациента, но заради силната болка той не може да обърне внимание на това. При новородените може да се наблюдава подуване в областта на фонтанелите на главата.

Замъглено зрение

Човек, засегнат от менингит не може да фокусира с едното око и така се получава замъглено зрение.

Болка в стомаха, гадене и повръщане

Човек, болен от менингит губи апетитът си. Това се получава заради гадене, което може да бъде последвано от болка в стомаха и повръщане.

Чувствителност към ярка светлина

Друг симптом на менингит е непоносимост към ярка светлина, защото предизвиква навлажняване на детските очи и гадене, заедно със засилване на главоболието.

Скованост в муслулите на врата

Дете с менингит може да бъде разпознато и заради позата му: лежи на една страна с глава силно изпъната назад и със свити колена. Опитите да си отпусне главата често са безуспешни.

Невъзможност за отпускане на краката

Дори ако малчуганът успее да отпусне главата си напред към гърдите, то краката му остават свити в колената. Този феномен се нарича симптом на Брудзински.

При менингит се появява и симптомът на Кернинг при който детето не може да изпъне крака си в коляното, а той остава разпънат на максимум 90 градуса.

Неизчезващи кожни обриви

Обривите по кожата също може да са симптом на менингит. С един прост тест може да се определи дали е нещо безобидно, или е свързано с менингит.

Вземете чиста стъклена чаша и я поставете върху мястото на обрива. Натиснете към кожата си, докато мястото избледнее. Ако натискът доведе до уеднаквяване на цвета на незасегнатата кожа с мястото на обрива, човекът няма менингит. Ако мястото на обрива не избледнее, тогава потърсете медицинска помощ.

Какво да правите?

Менингитът е опасно заболяване, така че ако забележите някои от тези симптоми, потърсете лекар. Трябва да осигурите на болният тихо, спокойно място с приглушена светлина, докато лекарите дойдат.

Разкажете на лекаря за симптомите, които сте забелязали. И не отказвайте, ако ви предложат да влезете в болница, ако е на лице подозрение за менингит, защото това заболяване се лекува най-добре в контролирана среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Тази нощ беше откраднат "Москвич-412". Смисълът все още се изяснява...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари