При кого отиват гласовете при „Не подкрепям никого” в бюлетината

0
Хората са излъгани за това, че могат да упражнят протестен вот
Хората са излъгани за това, че могат да упражнят протестен вот Видео: Нова телевизия

Ще отидат ли при първия гласовете на избралите „Не подкрепям никого” в бюлетината?

Темата коментираха в „Здравей, България” Асен Генов от „Протестна мрежа” и математикът Михаил Константинов, излъчи Нова телевизия.

Хората са излъгани за това, че могат да упражнят протестен вот. Законодателят се опита да превърне правото в задължение и да вмени на хората задължението да гласуват, въпреки че Конституцията казва, че това е право”, коментира Генов.

Той поясни, че няма разлика между „Не подкрепям никого” и недействителна бюлетина. И двете се изваждат от броенето и се стеснява базата, на която се изчисляват процентите.

Затова според мен правилното е или задължението да гласуваш да го няма, или гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого” да участват в броенето”, заяви Асен Генов.

Ако гласуваме с това квадратче, безспорно помагаме на първия. Когато сложите гласовете против всички, без да бъдат подадени за някого, да бъдат действителни, влизате в хипотезата на безкрайния цикъл. Няма да имате избран кмет не на два тура, а дори на 20. Няма да имате избран президент не на два тура, а на колкото искате”, поясни от своя страна Михаил Константинов.

„Представете си, че гласуват половината против всички. Тогава никой друг не може да е повече от половината”, допълни той.

„Българите да отидат и да гласуват както искат, но да знаят, че нищо не правят с това квадратчевсе едно пускат бяла бюлетина. За мен това е пълна глупост”, каза математикът

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари