При какви условия ще се въведе еврото у нас?

0
Плащането на заплатите, пенсиите, обезщетенията, паричните и социалните помощи ще се извършва само в евро след приемането му
Плащането на заплатите, пенсиите, обезщетенията, паричните и социалните помощи ще се извършва само в евро след приемането му Видео: bTV

БНБ ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро

Нов закон за въвеждането на еврото у нас. Проектът за общата европейска валута е на финансовото министерство и е пуснат за обществено обсъждане. Законопроектът е одобрен от Европейската комисия, като предстои съгласуването му и с Европейската централна банка.

Законът предвижда от датата на въвеждането на еврото всички сметки, сред които разплащателни, депозитни и спестовни в банките, да бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс, информира bTV.

Плащането на заплатите, пенсиите, обезщетенията, паричните и социалните помощи ще се извършва само в евро след приемането му.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство, или в офиса на банка, платежна институция и други.

Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро до 12 месеца след датата на въвеждането.

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период на двойно обращение на лева и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този период търговците ще са задължени да връщат ресто в евро.

Българската народна банка пък ще обменя безплатно, в неограничено количество, банкноти и монети от левове в евро.

България трябва да въведе еврото през 2025 г. Датата беше отложена с една година, след като стана ясно, че страната ни не успя да направи необходимите законодателни промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    2
    Да ви еба майките, чифути...
    Че кой ви е казал, че българите желаят €вро-то ви? Не ви стиска да се проведе референдум „за“ или „против“ измислената ви, куха валута, а, педерасти долни? Час по-скоро Народен съд и смъртни присъди за вас, национални предатели!
  • 11
    1
    Здрасти
    В Русе, къде има БНБ, за да си обменя левчетата и стотинките!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари