При бустерна доза и отрицателен PCR тест карантината е от 2 до 4 дни

0
Новите срокове ще важат и за хората в заварено положение - които са влезли в карантина непосредствено преди влизането на заповедта в сила
Новите срокове ще важат и за хората в заварено положение - които са влезли в карантина непосредствено преди влизането на заповедта в сила Снимка: БНТ, стоп кадър

"Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, тоест, това, което може евентуално да позитивира теста не е това, което може да ни зарази"

Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

На тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина. Тя подчерта, че а изолацията се налага на инфектиран човек с положителен тест, а карантината - на контактни лица, които може да са се заразили.

"Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръча драстично сваляне на 5 дни - изолация и карантина. Европейският център за контрол на болестите даде междинен вариант - стандартно 10 дни за карантина, но при по-голям натиск над здравната система 7 дни, при екстремен натиск - дори за 5 дни".

За ваксинираните с бустер препоръките са карантината да е от 2 до 4 дни при отрицателен PCR тест.

"Пълна ваксинация с бустер доза навсякъде се определи като най-надеждната защита. Няма нужда тези хора, които се оказва, че минимално могат да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни вкъщи", обясни проф. Христова.

Това не се отнася до хората без бустерна доза, защото ваксините им може да са поставени преди 6 или 9 месеца и да те нямат същата защита като хората с бустер. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

Вирусологът уточни, че новите срокове ще важат и за хората в заварено положение - които са влезли в карантина непосредствено преди влизането на заповедта в сила.

Проф. Христова коментира и изказването на СЗО, че трябват нови ваксини за справяне с пандемията.

промяната на вируса е добре да се адаптират и ваксините. Действително има такива разработки, те ще станат сравнително по ускорен начин, защото не се изискват нови клинични изпитания, ваксината е същата", каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари