Президентството към прокуратурата: Разпитът на премиера не е ли с висок обществен интерес?

1
Прессекретариатът на президента излезе с ново остро изявление по повод действията на прокуратурата срещу неговия секретар по правни въпроси Пламен Узунов
Прессекретариатът на президента излезе с ново остро изявление по повод действията на прокуратурата срещу неговия секретар по правни въпроси Пламен Узунов Снимка: БГНЕС

Прессекретариатът на президента излезе с ново остро изявление по повод действията на прокуратурата срещу неговия секретар по правни въпроси Пламен Узунов, предава dir.bg

В петък той беше привикан на разпит, а жилищата му обискирани по подозрения за търговия с влияние заради предоставяна информация на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, част от която непубликувано съдебно решение, и лобиране за русенския прокурор Николай Николов. Тогава от президентството заявиха, че прокуратурата прави внушения и трябва да обясни на базата на какви доказателства се извършва това.

Днес прокуратурата публикува нови извадки от комуникация между президентския секретар и бизнесмена, в които става дума за три различни случая - за получаване на българско гражданство от руснак, на когото ДАНС е отказала, за заличаване на криминални регистрации на български гражданин от либийски произход и за собствеността на два луксозни автомобила - "Майбах".

Последва позиция от "Дондуков 2", в която се казва:

"В отговор на журналистически въпроси прессекретариатът информира, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента".

В съобщението се коментира факта, че по-рано днес прокуратурата лаконично съобщи, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова са разпитани по повод твърденията на хазартния бос Васил Божков, че им е давал милиони в замяна на по-ниски данъци:

"Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на избирателно огласяваната информация. Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с "висок обществен интерес", повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери".

По-рано самият Пламен Узунов коментира, че обвиненията в търговия с влияние са абсолютно безпочвени и увери, че никога не е получавал облага от поста си. Той призова прокуратурата да докаже това и заяви, че това, че някой му е пращал нещо, не значи нищо. По повод най-скандалния факт, изнесен от държавното обвинение - че е предоставил на Пламен Бобоков все още неподписаното решение на Върховния административен съд за либиския танкер BADR, секретарят на Румен Радев обаче заяви, че не си спомня как е станало това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари