Президентът ще уважи честванията, посветени на Освобождението на Русе

5
Държавният глава ще бъде сред зрителите на възстановката, която ще припомни историческите събития от този ден през 1878 г.
Държавният глава ще бъде сред зрителите на възстановката, която ще припомни историческите събития от този ден през 1878 г. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще уважи честванията на 142-ата годишнина от Освобождението на Русе, които ще се състоят на 20 февруари.

Държавният глава ще бъде сред зрителите на възстановката, която ще припомни историческите събития от този ден през 1878 г. – посрещането на руските войски начело с ген. Тотлебен в Русе.

Възстановката, която се прави за втори път след честването на 140 г. от Освобождението, ще започне от 11 часа пред катедралния храм „Света Троица“. Някога ген. Тотлебен е влязъл в града, съпроводен от 200 офицери, пехотна бригада и 3000 казаци. Той е бил посрещнат пред църквата „Света Троица“ с хляб и сол, а турският комендант Селим паша му е предал сабята си. Руските войски са били приветствани от епископ Климент, който е познат със светското си име Васил Друмев, припомня Русе Медиа.

Честванията на Освобождението на Русе ще започнат в 9 часа с благодарствен молебен за извоюваната свобода в храма „Света Троица“. След възстановката от 11.30 часа ще се състои тържествена церемония с поднасяне на венци и цветя. Тя ще се проведе пред Паметника на свободата, тъй като Пантеонът на възрожденците, където традиционно се отбелязва 20 февруари, е в ремонт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари