Президентът Радев няма да бърза с връчването на мандат

0
Той ще даде възможност на партиите да проведат диалог и да постигнат консенсус
Той ще даде възможност на партиите да проведат диалог и да постигнат консенсус

Президентът Румен Радев няма да бърза да връчва мандат за съставяне на правителство

Той ще даде възможност на партиите да проведат диалог и да постигнат консенсус. Това се разбра от изявлението на държавния глава пред интелектуалци във Варна, пише 168 часа

В момента на дневен ред най-важната задача, която стои пред нас, пред партиите и пред България, е съставянето на устойчиво, ефективно работещо правителство,

заяви той на среща с представители на изкуството, културата, науката и образованието от крайморския град, цитиран от БТА.

Има да се решават много важни задачи. Крайно време е партиите да поемат своята политическа отговорност. За тях гласуват хората, те не гласуват за този служебен кабинет, допълни държавният глава. Той припомни, че служебният кабинет е изцяло негово решение и назначение и негова отговорност.

Апелирам още един път към партиите не само да заявяват намерения по време на избори, но сега да покажат, че могат да предлагат алтернатива, че могат да водят диалог помежду си, а не да бягат от отговорност и да се оправдават, заяви президентът.

Радев каза още, че ще започне консултациите с парламентарно представени партии преди връчването на мандат възможно най-бързо, но

кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи много от тези консултации.

"Зависи много от това дали партиите ще намерят първо диалог, и второ - ще успеят да постигнат някакъв консенсус", каза Радев.

Според него, този път те нямат право на грешка, а още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, а за сметката на всички нас.

В отговор на въпрос за доклада на министър Бойко Рашков за главния прокурор, Радев коментира, че неговата оценка за действията на главния прокурор я е дал още миналата година. И очаквано неговата оставка ще бъда в полза на гражданското общество и страната ни, смята президентът.

Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция на най-високи места

във властта на държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии, дълбоко дискредитираха страната ни", обясни държавният глава.

Според него, оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта, дискредитира и делегитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор.

Президентът коментира и скандала в спешната болница "Пирогов". Той подчерта, че случващото се в "Пирогов" е показателно за системен проблем в българското здравеопазване.

Държавният глава изтъкна, че Варна все повече се утвърждава като център на образование, наука и култура и трябва да се направи всичко необходимо тази инициативност и потенциал, които имат хората тук, да бъде разгърнат в максимална степен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари