Президентът поиска наказателно преследване на корумпираните и грабителите

4
Румен Радев ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България
Румен Радев ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България Видео: NOVA

България се намира в критичен момент от развитието си, смята Радев

България се намира в критичен момент от своето развитие. Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод втората годишнина от встъпването му в длъжност.

Президентът отчете 19 визити извън България и 12 посещения на държавни глави у нас. 

„Това бе година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания”, каза още Румен Радев.

Досега президентът е упражнил 7 пъти правото си на вето. "Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство", каза президентът. „5 пъти сезирах Конституционния съд”, припомни Радев.

„Свикнахме скандалите у нас да се вихрят”, продължи той.

Радев посочи, че конкурсът за изтребител за армията ни е извадил порочния модел на управление и го нарече "бутафорен". „Стабилно закотвени сме на европейското дъно”, смята президентът.

Според него управлението на държавата се характеризира с непредсказуемост, погазване на закона и фаворитизиране на корпоративния интерес.

Президентът поиска наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Той се обърна към прокуратурата и към Комисията за незаконно придобито имущество. Безнаказаните престъпност и корупция, според Радев, са едни от най-големите проблеми на България. Той съобщи, че сформира Съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на институционалния блокаж.

„Страната има нужда от нови идеи”, заяви още Радев.

Президентът засегна и темата за евентуални предсрочни парламентарни избори. „Въпросът не е дали, а кога”, смята Радев, но според него те трябва да бъдат проведени при добри изборни правила, които да гарантират тяхната честност. Държавният глава обърна внимание и на необходимостта от въвеждането на машинното гласуване, видеонаблюдението, както и премахването на т.нар. втори протокол, с който често стават манипулации.

Радев обяви още, че би подкрепил и конкретен политически проект. „Да, ако той отстоява тези ценности и настоява за модернизацията на България“, допълни Румен Радев.

„Доверието в парламента достигна критично ниско ниво. Все повече закони се изменят кардинално с преходните и заключителните разпоредби. Избягва се общественото обсъждане и оценката за въздействие. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателство измества безцеремонно обществения интерес. Сривът на доверието и противоречията блокират възможностите към конструктивни реформи. Липсата на прозрачност и отговорност в управленските решения се разшири и като обхват, и като размер“, разкритикува Радев.

Президентът защити Елена Йончева и уточни, че тя не била единствената, преследвана от властта. А свободата на словото вече била обект на преследване. 

"Имам информация за много случаи в провинцията, които са преследвани със същите инструменти. Расте убеждението сред българските граждани, че това е политическо преследване. Реалните виновници за разграбването, за политическите протекции стоят извън обекта на обвинението", коментира още Радев.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари