Президентът на Зимбабве оцеля при бомбено нападение

0
Ексклузивни кадри от експлозията
Ексклузивни кадри от експлозията

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва оцеля при бомбено нападение в град Булавейо, съобщават световните информационни агенции.

Кадри от взрива на стадиона в града показват Мнангагва да напуска мястото след изказване пред поддръжници, когато бомбата е избухнала.

Държавният глава не е пострадал, обяви говорителят му. Но сред ранените има висши официални лица, разкриват местни медии.

Мнангагва дойде на власт през ноември миналата година, сваляйки от власт бившия си ментор Робърт Мугабе. Президентът е бил в Булавейо на предизборен митинг на партията си преди парламентарните избори, насрочени за 30 юли. Изборите ще са първите в Зимбабве, откакто Мугабе беше свален след 37 години на власт.  

Говорителят на президента публикува изявление, в което се казва: "През последните години имаше многократни опити за отнемане на живота на президента."

Местно издание съобщава, че вицепрезидентът Кембо Мохади е получил наранявания по краката при взрива, но засега няма официално потвърждение. Вестникът определя експлозията като опит за атентат. 

Други висши официални лица са били ранени, както и някои от телохранителите им. 

Известен с прякора "Крокодила" заради политическата му ловкост и проницателност, Мнангагва получава военно обучение в Китай и Египет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари