Президентът: Карадайъ да преосмисли понятието Родина

1
Румен Радев припомни, че в Конституцията много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа
Румен Радев припомни, че в Конституцията много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа Видео: NOVA

"В правовата държава няма място за война между институциите. Те трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и корупцията"

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес, запитан за коментар относно акция на ДАНС в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“ и Специализираната прокуратура.

"Борбата срещу корупцията и организираната престъпност изисква и съдебна система, и прокуратура, които да демонстрират не избирателен подход, а да се задействат преди медиите и преди институциите от чужди държави да осветляват какво се случва в България", добави президентът.

В отговор на журналистически въпрос относно срещата на високо ниво на ръководството на Движението за права и свободи в Република Турция, Румен Радев подчерта, че България има една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани, без да ги разделя по етнос и следва и политическите партии да не го правят. „Мисля, че лидерът на Движението за права и свободи следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание, да спазва българската Конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа“, заяви президентът.

Държавният глава посочи също така, че отношенията между България и Република Турция са изключително важни и напомни, че страната ни винаги е работила активно за тяхното развитие. „Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник и тези отношения трябва да се развиват на основата на равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела“, подчерта президентът.

След като откри в София конференцията „Инициатива „Три морета“ - единство, иновации, свързаност“, президентът коментира и че дванадесетте държави участнички в Инициативата, заедно с партньорите от Европейската комисия, Германия и САЩ, ще работят за постигането на много по-висок икономически ръст в региона и за привличане на много повече инвестиции. По думите на държавния глава, инициативата за регионална свързаност следва да създаде и благоприятни условия за задълбочено партньорство в областта на науката, образованието, иновациите и технологиите, така че да стимулира младите хора от Източна Европа да търсят тук своята професионална реализация и да се постигне много по-бързо социално и икономическо сближаване със Западна Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари