Президентът и председателят на Народното събрание уважиха Мартенски музикални дни

0
Кметът заяви, че фестивалът е културна емблема на Русе
Кметът заяви, че фестивалът е културна емблема на Русе Снимка: БТА

Шестдесет и първото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" - един от най-реномираните фестивали за класическа музика у нас, бе открито тази вечер в Доходното здание в Русе, предаде БТА

Сред официалните гости бяха президентът на България Румен Радев и председателят на Народното събрание Никола Минчев. Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че фестивалът "Мартенски музикални дни" има огромно значение за града и за България. Той е културна емблема.

"Тези шейсет и едно издания носят енергия на нашия град, каквато няма в друга точка на страната. Безчет български и световни артисти се изявиха на русенската сцена. Горд съм да бъда кмет на северната столица на България", каза  Милков.

По време на церемонията председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) Станислав Почекански връчи на дългогодишния директор на фестивала "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова най-престижното отличие на СБМТД "Златна лира" - за изключителния ѝ принос в развитието на българската музикална култура.

"Всички ние работим с усърдие за този фестивал. Той е наша емблема и нашето бъдеще. Благодаря за високата чест, а на публиката пожелавам вдъхновяващи срещи с изкуството и с музиката", заяви Чавдарова.

Сред официалните гости на откриването бяха също генералните директори на Българската телеграфна агенция и Българското национално радио - Кирил Вълчев и Милен Митев. Вечерта продължава с концерт на Русенска филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков и с участието на известния пианист Симон Трпчески от Северна Македония.

Програмата включва емблематични за музиката творби от Димитър Ненов, Равел и Дебюси. Началото на фестивала бе съпътствано и с откриване на изложба-живопис на художника Володя Кенарев.

Фестивалът "Мартенски музикални дни" ще предложи до 27 март т.г. среща с повече от 600 изпълнители от страната и чужбина, седем оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, оперен спектакъл и две изложби. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    русенец
    Я! Президентът бил на фестивала в Мартен!:))) Бе нека се разходи завалията, на държавни разходи е.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари