През последните пет години: Близо 54 000 с БГ паспорти, по-малко сто от тях със златни

0
2500 мераклии са получили отказ за гражданство през 2021-ва
2500 мераклии са получили отказ за гражданство през 2021-ва

2500 мераклии са получили отказ за гражданство през 2021-ва

Близо 54 000 души са се сдобили с БГ паспорти от 2017 година досега.

Това показват данните на сайта на президентството, тъй като именно вицето на държавния глава одобрява получаването на българско гражданство, пише агенция Монитор. Данните на нарочната комисия за 2021 г. все още не са пълни, но тези до октомври показват, че такова са взели близо 13 000 човека, като на тримесечна база са между 4000 и 6000 души. Ако тази тенденция се запази, за тази година числата биха стигнали със сигурност 18 000. Близо до тези граници се движеха и данните за 2020 година, когато бе отчетен двоен скок спрямо 2019-а. Така преди година получилите българско гражданство са близо 18 500, докато през 2019-а са малко над 9000. Своеобразен срив е имало през 2017-а, когато родни лични документи са взели около 3600 човека. Незначителна част от сдобилите се с БГ лични карти са нашенци, които възстановяват гражданството си. Останалите са все нови българи, пожелали лични карти най-вече заради произход родител българин или натурализация. По традиция най-много желаещи да се сдобият с паспорт у нас идват от Северна Македония, следващи в класацията са Украйна, Сърбия и Молдова, та дори и Албания, където всъщност има големи български диаспори.

От 2017-а досега пък близо 90 са тези с т.нар. златни паспорти след вложени у нас инвестиции. Преди седмица от ДПС заявиха, че готвят законови промени, с които гражданството срещу инвестиции да бъде забранено. Това предложение пък дойде след доклад на ЕК от преговорите със САЩ за падането на визите за България, Румъния и Кипър. Администрацията в САЩ смята, че именно златните паспорти са причината да не се стигне до премахването на визите за тези три страни, сред които и нашата. България преди година вече получи критики за тази практика и в резултат през НС минаха промени в Закона за българското гражданство, с които механизмите бяха затегнати, контролът увеличен, за да се следи дали наистина има реални инвестиции и създадени работни места. Подобни идеи за премахването на тази процедура за БГ паспорт срещу влагането на пари у нас имаше при последното правителство на ГЕРБ, като такива промени бяха изготвени от тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов. Те обаче не стигнаха до МС след отпор на останалите партии в НС. Сега обаче нещата изглеждат различно, особено поради факта, че самият ЕС ще ни наложи такава забрана от 2025 година. От ДПС пък се заканиха да искат проверка на какви основания са дадени всички златни паспорти и доколко реални са инвестициите срещу тях.

Иначе в последните пет години близо 1300 души са се отказали от българско гражданство.

Процедурата трае няколко месеца, като лицето трябва да представи и документ за започнат механизъм за придобиване на чуждото гражданство. Причината за това е забраната за двойно или тройно гражданство. Страните, в които се установяват по-голяма част от хората, захвърлили родното тескере, са Австрия, Испания, Нидерландия, Норвегия, както и държави като Германия, Израел и други. Всъщност първите 4 са все държави, които не позволяват двойно гражданство или пък имат някои ограничения спрямо него. През 2021 година има около 2500 мераклии, на които им е отказан БГ паспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари