"Превратът" като начин на злоупотреба

0
Борисов внушава на хората лъжи, уплашен за властта и благините на мутроолигархията
Борисов внушава на хората лъжи, уплашен за властта и благините на мутроолигархията

Борисов внушава на хората лъжи, уплашен за властта и благините на мутроолигархията

В последните дни политици и журналисти завъртяха в оборот понятието "преврат". Поводът бе изцепката на лидера на ГЕРБ, че в България има "преврат", че случващото се в момента било "опит за преврат" и "влизане през задния вход на комунистическата диктатура". Но преврат били и протестите през лятото на 2020 г.: "Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби и т.н. (пред "L'Europeo"). А на среща с млади гербери Борисов доуточнява: "Онова, което става в момента като преврат, няма нищо законово..."

Тезата за "преврат" масово се подема от придворни герберасти, пише Анко Иванов във вестник Дума. След парламентарните избори Спас Гърневски (поетът на комунизма) се произнесе, че "от доста време в България срещу законното правителство тече пълзящ преврат". А бившият критик на Борисов (Биков) каза в Народното събрание: "Усещането ми е, че правите преврат с Изборния кодекс" (29.04.2021). Браво - "преврат" чрез закон и чрез избори! А учената последователка на Борисов проф. Антоанета Христова отсече по време на връчването на мандата за съставяне на правителство: "Ситуацията, в която се намираме, има по-скоро характеристиките на преврат..." Не закъсня да се прикрепи към тезата и известният ренегат от БСП проф. Близнашки, който откри, че: "Случващото се е един пълзящ държавен преврат. Атаката започна срещу бившия министър-председател Бойко Борисов, но тя премина в атака към държавата". Има и редица други политици, "учени" и журналисти, които се включиха в хора на "превратаджиите".

Същите тези хора гръмогласно мълчаха когато шайка тежковъоръжени лица под командата на прокурори нагло нахлу в президентството. Това не бе ли опит за въоръжен държавен преврат? По този повод спонтанно стотици хиляди излязоха на протест. Хората разбраха, че държавата и държавността са в опасност, че самозабравили се прокурори и дансаджии могат да арестуват всеки по всяко време, на всякакво място, дори в президентството, и без аргументиран повод. И същите тези хвалители и защитници на тезата за "преврата" сега не коментират, че арестите на сътрудниците на президента Пламен Узунов и Илия Милушев са обявени от съда за незаконни.

В публичното пространство се появиха сравнително малко обратни тези. Политологът Смилов твърди (пред "Дойче веле"), че "преврат в България няма", а "ГЕРБ и Борисов се отбраняват на цели три фронта..." От политическите лидери ясно по въпроса се изказа Корнелия Нинова пред Дарик радио: "Няма преврат в България, това е защитна реакция на ГЕРБ". Защитна реакция не, по-скоро е уплаха и страх че с уволняването на герберските и патриотарски калинки от ръководни места ще пресекне властово осигуряваният вот за ГЕРБ на изборите. Това - от една страна, а от друга - все повече ще се разкрива срастването на властта на ГЕРБ, ДПС и патриотарите с българската мутренска олигархия.

Всички цитирани дотук мнения са на хора, които имат почти еднакво разбиране на понятието "преврат" - разглеждат го като държавен преврат, като насилствена смяна на властта. Такъв подход от професионална гледна точка е оправдан само за юристите. За тях превратът е нелегитимна, непредвидена от Конституцията и законите форма на смяна на държавното управление. Но понятието "преврат" има и други съдържания (вж. Български тълковен речник А-Я, 1993 г., БАН). В обществените науки, особено в политологията, а и в политиката, понятието "преврат" има няколко различни значения. Само едно от тях е "внезапна, нелегитимна силова смяна на правителството, на държавното управление (държавен преврат) при запазване на обществената система".

Има ли държавен преврат в България през 2021 г.? Няма такъв. За да има държавен преврат, трябва да има нелегитимна смяна на правителството и на държавното управление. Правителството "Борисов 3" само подаде оставка след изтекъл мандат. Има ли насилствено или нелегитимно действие с формирането на служебното правителство? Няма, понеже то е предвидено от Конституцията и действа в нейните рамки и дадените му от нея правомощия, а не само се грижи за подготовката на изборите, както герберастите се опитват да внушават. Това, че на Борисов, Христова, Близнашки и компания не им харесват действията на служебното правителство, не значи, че това е насилствено формирано и нелегитимно правителство.

Борисов прави и друго крайно лъжовно внушение. Като ренегат от комунистическата партия, той, за да се докаже, застава на амбразурата в битка с комунизма и ръси неверни исторически и политически съждения. По-възрастните добре си спомнят как в началото на прехода "антикомунистът" Борисов демонстративно напусна МВР, за да съхрани партийното си членство в БСП. Потомственият активен комунист, под влияние на парите от охранителната дейност, се превърна във върл ренегат-антикомунист, слуга на Меркел и Тръмп. И изръсва: "Така е било през 1944 г. - правят преврат и избиват елита на нацията".

В едно изречение три неистини

Първата е аналогията с обстановката по време на Втората световна война, когато България е в състояние на война с Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, СССР, Германия и когато е победена от антифашистките страни. Сега България е в съвсем друга политическа обстановка.

Втората неистина е, че на Девети септември 1944 г. в България антифашистите са дошли на власт чрез преврат. Борисов навярно не знае, че при преврата първо се установява новата власт в центъра и след това постепенно в цялата страна. Така е било на 9 юни 1923 г. Военните вземат властта, а запасните офицери, подофицери, шпицкомандите и военни части налагат новата военнофашистка власт в България. Докато отечественофронтовската власт започва да се установява най-напред в покрайнините на страната, в провинцията, а не в центъра, не в София. И да припомним на г-н Борисов ученото от него по история. На 6 септември 1944 г. в България за пръв път е установена отечественофронтовската власт в с. Алеково (Свищовско). На 6 срещу 7 септември в гр. Исперих е образуван комитет на ОФ, който обезоръжава полицията, създава милиция и обявява новата власт. Отечественофронтовска власт е установена и в с. Голямо Враново (Русенско), и в Габровница (Монтанско). На 7 септември в Перник има стачка и протестна манифестация, в Пловдив стачкуват тютюноработниците, а в с. Розовец (Пловдивско) е установена новата власт. В Козловец, Масларево и Петокладенци (Свищовско) има ОФ власт. На 8 септември в третия по големина български град (Варна) е разбит затворът, освободени са политическите затворници, превзета е общината, полицейското управление и на митинг е оповестена новата власт. На същата дата е установена отечественофронтовската власт и в градовете Силистра, Тутракан, Провадия, Балчик, Каварна, Копривщица, Клисура, Калофер, Лопушна (Георги Дамяново), Царево и в около 170 села. На 8 срещу 9 и на 9 септември новата власт се установява в почти всички села и градове от партизански отряди, чети и бойни групи. Военните вземат участие с малки части само в София (военната прожекторна част, учебната рота и някои др.), подпомагани от Шопския партизански отряд и бойни групи. В случая само на потомците на старите фашисти и на новите евроатлантически соросоидни неофашисти им се привижда преврат. Девети септември е масово народно надигане (въстание) с незначително участие на второстепенни военни части, верни на отечественофронтовския кръг "Звено".

Третата Борисова неистина е, че след 9 септември комунистите "избиват елита на нацията". Дефашизацията е процес в цяла Европа. Осъдени и разстреляни са десетки хора за тяхната фашистка дейност, за престъпления срещу мира и човечеството.

Кой е избитият "елит на нацията"?

Кръволокът проф. Александър Цанков ли? Или фашистът проф. Богдан Филов - инициатор на ксенофобските антиеврейски закони, на депортирането на евреите от България, вкарал България във война със САЩ и Великобритания ли? Проф. Ал. Станишев, който като министър на МВРНЗ раздавал милиони за отрязани глави? "Елит" ли са жандармеристите, хранели кучета си с телата на братовчедите Кокарешкови? "Елит" ли са убийците на децата от Ястребино?... Никой не е съдил и убивал професор Филов за това, че е учен историк. Той е съден за престъпления против мира и човечеството. Така стои въпросът и за другите осъдени от Народния съд и екзекутирани.

Сега ставащото в страната не е преврат и няма как да е преврат. В България няма изменение на съществуващия обществен строй, няма смяна на една с друга обществена система, няма политическа революция. Всички партии и всички действия на служебното правителство са в синхрон с неолиберализма като основа на европейските общества. Да, има промяна от действията на служебното правителство, но тази промяна е частична, предимно в начина на държавно управление, а не в същността на самото държавно управление и неговата структура. И поради това няма преврат. Няма и рязко изменение в социалните, икономическите действия. Има само частична промяна, насочена в противоположна посока на действията на предишния ръководен екип на държавната власт. Тази посока е демократична, тя води до очистване на висшия държавен апарат от калинките и лобистите, от подставените лица на мутроолигархията.

Борисов явно разчита на късата памет на хората и на профанираното обучение по история в българските училища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук