Превъзпитават наши затворници с изучаване на румънски език

0
Според правосъдният министър изучаването на езици ще се справи със сексуалното насилие, побоищата и насилието
Според правосъдният министър изучаването на езици ще се справи със сексуалното насилие, побоищата и насилието Снимка: БГНЕС

На затворниците в страната се предлага възможност за изучаване на румънски или немски език с цел превъзпитанието им.

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол, когато тя отговори на въпрос на Явор Хайтов от ББЦ какви мерки приема правителството, за да преодолеят сексуалното насилие, измамите, побоищата и продажбата на наркотици в затворите, пише МОНИТОР.

Хайтов посочи, че според данните, които има тези явления са ежедневие в нашите затвори, а ръководството не се справя. „Около 10 хил. български граждани вместо да се превъзпитат, се сблъскват с най-уродливото“, възмутен бе той. Захариева репликира, че се случват, но не са ежедневие. Двамата стигнаха до извода, че лишението от свобода има за цел да превъзпита затворниците и промени мирогледа им. Във връзка с общото им становище Захариева обяви, че при изявено желание затворниците имат възможност да минават през различни обучителни методи, които възпитават взаимопомощ, отговорно поведение, овладяване на гнева, чрез първоначална компютърна грамотност например или усвояване на чужди езици.

„Имат възможност да повишават образователното си ниво в училищата към затвори“, отбеляза министърът и се похвали, че над 217 затворници са включени в трудова дейност, като се прави всичко необходимо броят им да нарасне. 
Захариева призна, че затворите имат много големи проблеми, сред които пренаселеност и лоши материални условия. „Над 50/60 години не са се инвестирали почти никакви средства в някои от сградите“, отбеляза тя и добави, че другият основен проблем е недостатъчният брой служители.

„Средно за Европа на един надзирател се падат 3.38 затворника. В България този процент е доста по-висок. Работата е непривлекателна. Има свободни места и рядко се явяват хора на конкурс“, констатира с неохота правосъдният министър.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари