Преструктуриране без драстични промени се очакват с новата здравна карта в Русе

0
Д-р Новаков (отляво) и д-р Кожухаров (отдясно) коментираха проектът за Решение на Министерски съвет за утвърждаване на нова Национална здравна карта
Д-р Новаков (отляво) и д-р Кожухаров (отдясно) коментираха проектът за Решение на Министерски съвет за утвърждаване на нова Национална здравна карта Снимка: ТОП НОВИНИ

"С въвеждането на новата здравна карта за областта някакви сътресения като драстично намаляване на леглата няма да има, дори се предвижда още 11 легла да бъдат разкрити. Има преструктуриране - от едни специалности се намаляват, в други трябва да се увеличат леглата. Но трябва да сме наясно, че тук става дума за всички болнични заведения в Русе и няма как да сме информирани какво е тяхното отношение по темата".

Това заяви днес д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексен онкологичен център - Русе в отговор на питане на Topnovini.bg за коментар по темата за публикувания "Проект за Решение на Министерски съвет за утвърждаване на Национална здравна карта", информира ТОП НОВИНИ.

Той уточни, че конкретно в КОЦ - Русе няма да има промени в легловата база, която по начало не е много голяма. Всички лечебни заведения в региона обаче си имали специфични проблеми и нужди, давайки пример с Тубдиспансера, където се предвижда сериозно преструктуриране

Д-р Йосиф Новаков, зам.-председател на съвета на директорите в МБАЛ - Русе, коментира, че положителното в дискусията за здравната карта е откриването на възможност за дейност, която до сега не е съществувала и конкретно - легла за продължаващо лечение на пациенти.

"Според мен е изключително важно, че получаването на възможност за долекуване или продължително лечение, ще доведе до много по-високо качество на здравните услуги. В момента един пациент минава няколко курса на лечение в болниците и бива изпращан вкъщи, а това често не е достатъчно", заяви още д-р Новаков. 

Д-р Кожухаров коментира, че настоящата пътека за палиативни грижи е крайно недостатъчна като средства за подобна медицинска услуга и на практиките болниците губят от това. В момента по нея се осигуряват по 50 лв. на ден, а по изчисления на медиците са необходими поне 100 лв., които ще осигурят лекарства, персонал и всичко необходимо за престоя на пациент. 

Лекарите отново заявиха, че тепърва ще са необходими още обсъждания по проекта за здравна карта, в които да се включат всички лечебни заведения в региона, след като се запознаят в подробности с проекта.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари