Лекари в Русе искат повече болнични легла за висококвалифицирани дейности

0
Със 150 по-малко са болничните легла, заложени в Националната здравна карта за Русенска област
Със 150 по-малко са болничните легла, заложени в Националната здравна карта за Русенска област Видео: БНТ

Със 150 по-малко са болничните легла, заложени в Националната здравна карта за Русенска област, в сравнение с предложението на лечебните заведения.

Засегнати са най-вече хирургичните специалности. От русенската колегия на Българския лекарски съюз са изпратили до Министерството на здравеопазването писмо с предложение техният брой да се увеличи за сметка на леглата, които остават свободни през годината.

Намаляването на леглата ще доведе до отлив на пациенти, които не могат да получат нужната помощ, както и на лекари, защото по-доброто заплащане е свързано и с по-високо квалифицирани дейности. А това се отразява и върху отношенията между пациент и лекар.

Маргарита Димитрова - пациент:

"Ако лекарите са специалисти на по-малко пациенти ще обръщат внимание, но пък хората имат нужда да се лекуват. Според мен е важно отношението на лекарите към пациентите."

Затова русенските лекари настояват разпределението на болничните легла да остане близко до сегашното, най-вече за високо квалифицираната помощ, където има сериозно орязване според новата здравна карта.

д-р Цветан Райчинов – председател на БЛС – Русе:

"Примерно гинекология да останат само 3 легла трето ниво, същото е с урология и ред други подобни примери. Това означава, че е безсмислено да се поддържа квалификация, оборудване и т.н. за три легла. Да бъдат намалени легла, които са доказали, че няма необходимост от тяh. И сме предложили същата бройка да се замени с легла, които функционират."

От Регионалната здравноосигурителна каса смятат, че няма да има проблем с разпределението на болничните легла. Миналата година те са били използвани на 70%. От там гарантират, че всички дейности ще бъдат платени. Окончателното разпределение по специалности ще стане ясно до дни, а след това ще трябва да се сключат и анексите към вече подписаните договори, предава БНТ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари