Пресияна от Русе спечели „Гран при” на Международния конкурс „Речни ноти”

2

Пресияна Димитрова от Русе спечели „Гран при” на завършилия късно вечерта в събота четиринадесети Международнен конкурс „Речни ноти” в Тутракан . След оспорвана битка със своята сестра, по-голямата Мирела Димитрова, завоюва първата награда в четвърта възрастова група само с две точки разлика. Мирела стана носител и на специалната награда и сребърна значка на официалния медиен партньор „Бряг Медиа Груп”. Двете сестри получиха наградата на Центъра за изкуства „Кърнолски” лично от неговия директор Снежана Полихронова-Кърнолски за участие в конкурсите съответно „Орфей в Италия” и „Орфей в Испания”. На Мирела й предстои участие в „Пирин фолк” на 5 и 6 септември, където очакванията са също за награда.

70 индивидуални изпълнители, разпределени в четири възрастови и 5 дуета и вокални групи от България, Унгария и Казахстан, огласиха с гласовете си крайдунавския град. За съжаление лошото време попречи на организаторите да направят празника толкова богат, колкото неговите почитатели са свикнали да виждат. Независимо от проливния дъжд настроението бе на макс. Откриването бе в голяма и просторна зала на завод „Терм” със зрелищния спектакъл „Чудесата на Тутракан” – възстановка свързана с крепостта „Трансмариска”, мултимедиен екран, факли, фойерверки, под ръководството на русенския актьор Илия Деведжиев. Лично кметът Стефанов поздрави участниците и даде официалното начало на певческата надпревара. След кратък рецитал на председателя на журито – обичания от млади и стари Орлин Горанов, музикалната битка започна.

Трите конкурсни дни бяха наистина оспорвани, но новата схема за оценяване не даде възможност да се развихрят нездрави страсти. Деветчленонното жури беше под ръководстовото на Орлин Горанов и с членове композиторите Хайгашод Агасян, Валентин Пензов и Пламен Мирчев, журналистът Николяй Текелиев от БТА, Снежана Полихронова, Евгени Господинов от НАТФИЗ и Петя Василева – Князова – заместник кмет на община Тутракан. Те оценяваха явно изпълнителите по десетобалната скала. Така в края на трите конкурсни дни се очертаха победителите като първите места заеха деца с максималния бал от 180 точки.

Родителите, по-притеснени от децата си, трескаво записваха точките. Малките таланти бяха оценявани и от детско жури съставено от носители на Гран при през годините водено от нашумелия вече млад изпълнител Йордан Марков. В стилната ритуална зала на Обредния дом, където се състезаваха децата вечерта в 20 часа започна награждаването и бляскавия концерт на лауреатите. Тази година журито реши, че няма да раздава поощрения, а ще оценява децата с награди до осмо място, както е в спорта.

Русенските деца отново показаха класа и получиха завидна част от наградите. Така в най-малката възрастова група Мартин Сиромахов получи третата награда, а Полина Георгиева и Ина Григорова – съответно шеста и седма. Във втора възрастова група деветгодишната Аделина Радева бе безапелационна и спечели първото място. Марина Георгиева завоюва второ място, Белослава, Иван Паришков и Катрин попълниха четвъртото, петото и шестото място. Никакви съмнения не остави в трета възрастова група Габриела Йорданова, че тя ще е безспорната победителка.

Тя раздели първото място с Аруджан Токтаган от Казахстан, който обаче бе с една точка след нея. Четвъртата група бе безспорно най-силната, а и конкуренцията бе изключително голяма. Това е така, защото само в тази група Министерството на образованието отпуска годишни стипендии за носителите на първо, второ и трето място, които никак не са малки. Така нашата Мирела се окичи с първата награда, а след нея останаха Радко Петков от Троян и Иван Гайдаров от Разград. Наградата на детското жури отиде при Петя Костова от Тутракан. Свилена Георгиева от Силистра получи голямата награда на кмета на Тутракан Димитър Стефанов и картина.

В програмата на „Речни ноти 2015” бе и традиционната Вечер на приятелството, на която кмета даде коктейл за децата, „Концертът на звездите” събра носители на най-престижните награди на конкурса през годините. Не може да не отбележим изключителната организация от екипа на Доротея Балюьовска – директор на фестивала, специалната грижа и внимание на Община Тутракан която даде възможност емоциите и възторгът, радостта от наградите, незабравимите творчески изживявания да са част и от таз годишното издание на фестивала. Пламенка Ангелова от в. Бряг" и двама журналисти от Тутракан - Калина Грънчарова и Тамара Спасова, получиха специален плакет за „изключителни заслуги за провеждане на „Речни ноти”.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари