Архимандрит Никанор: В Наум Русенски мнозина виждат надежда за нормалност в Църквата ни

2
Ако в най-скоро време не бъде свикан Църковен събор, БПЦ ще бъде приватизирана, твърди игуменът на Църногорския манастир
Ако в най-скоро време не бъде свикан Църковен събор, БПЦ ще бъде приватизирана, твърди игуменът на Църногорския манастир Снимка: Facebook

Ако в най-скоро време не бъде свикан Църковен събор, БПЦ ще бъде приватизирана, твърди игуменът на Църногорския манастир

Ако в най-скоро време не бъде свикан Църковен събор, БПЦ ще бъде приватизирана от осем съдружници. Това твърди в публикация във Facebook игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

"ВЪРНЕТЕ СЕ НАЗАД!

Досточтими отци, преподобни майки, уважаеми преподаватели във висшите богословски школи, възлюбени в Христа братя и сестри!

Съвестта ми диктува да се обърна към всички вас, изпълнението на Българската православна църква, за да ви изповядам своя помисъл. А вие ще отсъдите.

Първо, вероятно ще ви изненадам, но аз приемам гласуваната на 24 февруари нова синодална наредба за избор на митрополити.

Приемам, уважавам и почитам управляващите архиереи на Българската църква, включително и Видинския митрополит Даниил, с чиито позиции за руската агресия не съм съгласен и когото публично съм критикувал. Приемам го и му се повинувам като един достоен архиерей, наравно с останалите му тринадесет събратя.

Послушен съм във всичко на Св.Синод на Българската православна църква, включително по въпроси, за които имам различно от синодалното мнение, като например за Православната църква на Украйна, с чиито представители не дръзвам да съслужавам, когато някой празник на Света гора ни събере заедно.

Приемам, уважавам и почитам също така архиереите без катедра, включително новохиротонисаните през последните няколко години, като искрено им сърадвам! Те сега се виждат принудени да мълчат, за което не ги съдя!

Приемам, уважавам и почитам и всички мои събратя-свещенослужители от БПЦ, независимо от нашите различни позиции по богословски, литургични и нравствени въпроси. Всички прегръщам с братско целование в Христа и никого не бих дръзнал да нарека "недостоен".

Приемам, уважавам и почитам също така и ръководството на моята Софийска св.митрополия. Критикувам ги, понякога дори с твърде остри и прекалено шеговити коментари в социалните мрежи, но ги обичам и във всичко им оказвам послушание.

През годините съм помагал според силите си на архиереи, архимандрити, йеромонаси, свещеници и монахини да преодоляват сполетели ги несгоди и да намерят своето по-добро място в БПЦ. Слава Богу, почти всички те не си спомнят вече, но аз не съм го правил, за да са ми благодарни, а заради Бога!

Преди 14 години имах възможност да се включа в работата на Работната група към Св.Синод по Европейските въпроси, и да се потрудя заедно с други православните християни у нас да се радват днес на стотици обновени църкви и манастири, някои от тях вдигнати от руини. Всеки един такъв обновен храм , в която и част на България да се намира, е скъп за сърцето ми.

Приемам, уважавам и почитам и всички български православни християни до най-малкия от тях, включително тези, с които през годините сме си казвали тежки думи, заради богословски и църковно-канонични несъгласия. Време е за прошка: моля, простете ме, братя и сестри!

Аз няма да дойда на насрочения пред Синодалната палата протест на 12 март. Но искам пред всички да кажа това, което мисля.

Ако приетата на 24 февруари Синодална наредба остане в сила, и ако в най-скоро време не бъде свикан Църковен събор, това означава, че фактически и технически де-юре БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЩЕ БЪДЕ ПРИВАТИЗИРАНА! Тя ще се превърне в собственост на осем съдружници - членове на Св. Синод, които оттук насетне ще се разпореждат с всичко и с всеки от нас само по своя воля, без да се съобразяват с никого и с нищо! Каквото те решат, това ще бъде, ако ще и - сюнет!

В пълно нарушение на конституционния ред болнавата ни държава ще остави тази приватизация да се случи!

Дано всеки от вас, възлюбени, да осъзнае добре какво казвам!

На мен не ми остава нищо друго, освен коленопреклонно и със сълзи на очи да призова дядо Йоан Варненски, от чиито ръце съм приел дара на свещенството, и чието име поменавам на всяка една божествена литургия, и дядо Наум Русенски, в когото мнозина имат надежда за нормалност в Църквата ни, да си спомнят приснопаметния наш патриарх Максим, комуто бяха достойни помощници, и ДА СЕ ВЪРНАТ НАЗАД!", пише архимандрит Никанор в социалната мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Балканеца
    Ами явно имаш особено разбиране за четенето. Изглежда успяваш да прочетеш и неща, които не съм написал. Браво на теб. Къде видя някой да ми е виновен пък на мен? Аз от тая клоака, наречена държава, не очаквам нищо. Констатирам фактите такива, каквито са. И това, че на някой не му харесва, няма как да ги промени. Колко години трябвало да минат... ами, четящия, понеже сме под новина за църковните дела, например да започнем от там, Патриарха да не е агент на ДС.
  • 2
    7
    ами чета,
    Как по всеки въпрос се изказваш „компетентно“, та да попитам, още колко години трябва да минат, за да спрат да са ни виновни комунистите?!? Или винаги ще има някой виновен, с който да си оправдаваме неуспехите?!? Щото още освен с комунистите си намираме извинение и с „робската психика“ от преди 146 години?!?
  • 0
    6
    Балканеца
    Странен въпрос към човек, който не познаваш, изтропа го все едно всяка сутрин си пием кафето заедно. Точна дата и час ли те вълнуват, или се опитваш да си оригинален? Влизам в църква и уважавам църквата като Божи храм, но не уважавам институцията. Ти и всяка неделя да ходиш на църква, докато не разбереш, че църковната институция трябва да е отделена и независима от държавните, заблуждаваш само и единствено себе си. Камо ли институция създадена от тези, които рушаха църкви и избиваха свещеници. Българската църква (Екзархията) приключва през 1948 год с изгонването на Екзарх Стефан. Съзададената след това от комунягите организация е всичко друго, но не и канонична.
  • 0
    5
    до 4
    Че ти кога си влизал в църква?!?
  • 0
    4
    Балканеца
    Няма надежда за българската църква, която 80 години е в ръцете на интернационалистите комунисти-атеисти. Разбира се, отделни свещеници са истински вярващи и добри християни. Може дори повечето да са, но структурата си е същата, изградена от богоборците комунисти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари