Премиерът на Румъния: Руските атаки по Дунав не са случайни

2
Атаките в близост до нашата територия увеличават тревожно рисковете от инциденти и утежняване на ситуацията, каза Марчел Чолаку
Атаките в близост до нашата територия увеличават тревожно рисковете от инциденти и утежняване на ситуацията, каза Марчел Чолаку Снимка: Facebook

Атаките в близост до нашата територия увеличават тревожно рисковете от инциденти и утежняване на ситуацията, каза Марчел Чолаку

Атаките на Русия срещу украинските пристанища на Дунав "не са случайни" в контекста, в който над половината от износа на зърно от съседната страна преминава през Румъния по плавателен път, заяви днес премиерът Марчел Чолаку в послание към участниците в Букурещкия форум по сигурността, който се провежда днес и утре в румънската столица, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Руските атаки в близост до нашата територия увеличават тревожно рисковете от инциденти и утежняване на ситуацията. Ясно е, че Русия ще продължи да оказва натиск върху търговските кораби и ще налага зони в Черно море, в които да няма движение. Атаките на дунавската граница не са случайни, понеже Русия знае, че над половината от украинското зърно за износ се транспортира в момента по плавателните коридори в Румъния", посочи Чолаку.

"Важно е да помислим върху начина, по който НАТО ще се подготви за сценария, при който (атаките) на Русия ще се засилят в Румъния, в региона на Черно море и Дунав. За момента е добре дошло укрепването на съюзническото присъствие в Източния фланг след срещите на върха в Мадрид и Вилнюс и особено най-скорошните допълнения. Това е правилната позиция", подчерта още румънският премиер, чието послание беше прочетено от държавния секретар Николае Команеску.

По думите на премиера в момента евроатлантическите съюзници се сблъскват с напрежение в Близкия изток, където "терористичната кампания от типа на Ислямска държава" срещу Израел е "добре дошла за Москва".

"Вместо да се концентрират изключително върху руските заплахи, върху санкции и подкрепа за Украйна, евроатлантическите съюзници се сблъскват с напрежение в Близкия изток, което има застрашаващия потенциал да се пренесе и към Европа. Вече има рискове от терористични атаки в Европа, а тайните служби повишават нивото си на бдителност до максимум", посочи Чолаку, като добави, че съществува и рискът от още една вълна от бежанци от Близкия изток "с всички негативни ефекти върху вътрешната политика на европейските страни".

Има кампания от фалшиви новини по отношение на войната в Газа, "която намира своето ехо в агресивната кампания на Русия за дезинформация, която се разпространява в Европа от началото на военната агресия в Украйна", отбеляза още премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ............................................................................................
    Баххх, ми то и в Румъния имало продажни политици! Мислех си, че като нашите лайнари няма други по света!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари