Премиерът на Естония: Страната да се подготви за прекъсвания на тока

0
Кая Калас обяви и за внезапно учение за готовност за отбрана с участието на почти три хиляди резервисти
Кая Калас обяви и за внезапно учение за готовност за отбрана с участието на почти три хиляди резервисти Снимка: AFP

Кая Калас обяви и за внезапно учение за готовност за отбрана с участието на почти три хиляди резервисти

Естонският премиер Кая Калас каза на сънародниците си, че са възможни прекъсвания на електрозахранването, ако Русия изключи балтийските държави от общата енергийна мрежа, съобщава Дневник

"Трябва също да сме подготвени, че Русия може да изключи Естония, Латвия и Литва от общата електрическа мрежа", каза тя в телевизионно обръщение в четвъртък вечерта, цитирано от правителствения уебсайт.

"Би било разумно да сме подготвени за възможни прекъсвания на електрозахранването - това включва публични органи, компании и всеки човек", добави тя, описвайки всички прекъсвания като "временни". 

Калас обяви внезапно учение за готовност за отбрана с участието на почти три хиляди резервисти. То се провежда в рамките на една седмица всяка година, като премиерът подчерта, че няма непосредствена военна заплаха за страната.

Тя призова руските граждани, живеещи в Естония, да игнорират всякакви призиви да се сражават в Украйна: "Не отивайте, защото няма връщане назад."

Три десетилетия след отделянето от тогавашния Съветски съюз и 17 години след присъединяването си към ЕС балтийските държави Литва, Латвия и Естония все още зависят от Русия за стабилни доставки на енергия. Финансиран от ЕС проект на стойност 1,6 милиарда евро има за цел да откъсне балтийските държави от общата им енергийна мрежа с Русия и Беларус през 2025 г. и да ги включи в децентрализираната електроенергийна система на континентална Европа.

Европейската електрическа мрежа ENTSO-E ще се свърже с мрежите на балтийските държави в рамките на 24 часа, ако страните бъдат изключени от Русия, помагайки да се избегнат спирания на тока, съобщи литовският оператор на електрическата мрежа Litgrid през юли. "Ако Русия ни изключи, дори това да се случи днес, ще бъдем готови. Нашият анализ показва, че захранването няма да бъде ограничавано, не се очакват сериозни прекъсвания", каза главният изпълнителен директор на Litgrid.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    11
    развеселен до възмутения
    Като си дал следствията, дай и причините! Случайно да ми кажеш защо Русия е длъжна да произвежда и дава енергия на пуделите, които се гласят да воюват с нея?!?
  • -3
    10
    Възмутен до девети
    Никой нищо не прави на Блатная, но тя прави злини на останалите. Дпримерите са толкова много, че няма да стигнат няколко страници да се изброяват. Най-тежко страдат нейните съседи. Джуджето - диктатор решава, че нещо не му е наред и хоп - нахлува в тази държава. Да споменавам ли пактър "Молотов-Рибентроп"? Да споменавам ли че съветскя Русия също така нахлу в Полша? Да споменавам ли бомбардировките от руснаците на Варна и Балчик? Но за разлика от днес, тогава сме имали истински генерали, които са пазили България. Един от тях е достойния генерал Колев, прогонил руснаците от Добруджа, че те едвам са успявали да скочат с конете си в Дунава за да се спасят.
  • 0
    9
    ...
    „"Трябва също да сме подготвени, че Русия може да изключи Естония, Латвия и Литва от общата електрическа мрежа", каза тя...“ И защо ѝ е на Русия да го прави? Да не би нещо да сте ѝ сторили?
  • -4
    8
    любопитен
    понеже съм любопитен, посетил съм и трите балтийски държави. И трите заслужават уважение, и трите могат да бъдат пример за подражание. Това са държави, които също така са преживяли съветската окупация, но за разлика от нас, които все още се подмокряме като чуем името РуZZия, тези държавви протестираха, и то активно, но и мирно. Само човек, който е гледал документалните кадри от "Балтийския път" може да види тези един милион душе, хванали се за ръце и така близо 700 км, от Вилнюс, през Рига до Талин. А в очите им няма раболепие и страх. Има само решителност. Нещо, което липсва днес на много българи /ако въобще са българи, а не подлоги на Блатная/.
  • -1
    7
    аха
    русенец, ти колко пъти ходи там че лъжеш бе панелен плъх? а номер 6 ти да не си оня руски педераст кулагин?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари