Преместихме стрелките на часовника с един час напред

0
Лятното часово време влезе в сила от 3 часа в нощта срещу неделя
Лятното часово време влезе в сила от 3 часа в нощта срещу неделя

Лятното часово време влезе в сила от 3 часа в нощта срещу неделя.

Преместихме стрелките на часовника с един час напред по лятното часово време. Лятното часово време за 2018 г. се въвежда в 3 часа (официално време) на 25 март и е в сила до 4 часа (официално време) на 28 октомври 2018 г.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тази директива се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на ЕС. Следващото преразглеждане на директивата е през 2021 г., уточнява БГНЕС.

Още от момента на въвеждане на тази практика се води и дискусия за нейната целесъобразност. В края на 20 в. бе установено, че икономическият ефект от лятното време е незначителен. Голяма част от страните от Азия, Африка, Южна Америка се отказаха от него, но то е запазено засега в Европа и САЩ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари