Прекратяват договорите с Американските централи

0
Имало предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици
Имало предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици

Енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи.

За това се договориха по време на трета среща по проблемите на енергетиката, която се проведе преди обяд при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет.

Причината за това решение е, че има неправомерна държавна помощ. В хода на разговора бе констатирано, че е са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици.

В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите - Владислав Горанов, и на енергетиката - Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации - Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

На срещата е обсъдено и оптималното управление на т.нар. студен резерв. Потвърдено бе запазване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт. От страна на управляващите беше поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с "преференциални цени"" и участието им в регулирания пазар с такива "преференциални цени"", което би било неправомерна държавна помощ.

Участниците в заседанието при премиера подчертаха необходимостта от ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 г., основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж.

Днешният разговор беше фокусиран върху две основни теми - бъдещето на т.нар. Американски централи и опасността от нова далавера в енергетиката по линията на поддържане на т.нар. студен резерв и включването в микса на нови централи с "преференциални цени". Освен това, беше обсъден напредъкът по договореностите от предходните две срещи, проведени на 6 и на 21 февруари т.г., обобщиха участниците в срещата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук