ГЕРБ: Асен Василев лично е поел ангажимент за затваряне на централите в Маришкия басейн

0
Националното предателство ще ни струва загуби от 6,4 милиарда лева на година, заяви Бойко Борисов
Националното предателство ще ни струва загуби от 6,4 милиарда лева на година, заяви Бойко Борисов

Бойко Борисов иска предоговаряне на ангажиментите по Плана за възстановяване

"Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях". Това каза бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова на извънредна пресконференция на партията, предаде "Дарик".

ГЕРБ настоява служебното правителство да отвори отново Плана за възстановяване и ангажимента за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен.

Петкова показа и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на неин въпрос в парламента по темата. В него Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост.

Отговорът на министъра посочва, че преговорите са водени лично от Асен Василев, че в министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат; че лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване; и че няма анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост, посочиха от партията.

От ГЕРБ коментираха още, че отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията им, че въглищните ни централи са спазарени срещу "лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента."

"Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва на страната ни преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4% спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата; Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди. Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на енергията. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири район, както и 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им; също и загуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите. Това са корупционни схеми с Джемкорп, и ако не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев ги е договарял", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

За времето докато Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, освен че са внедрили Джемкорп навсякъде, са нанесли щети така, както не могат да бъдат възстановени, добави Борисов. За утре искам да бъде изготвена таблица колко милиарда лева са излезли от джоба на българина заради горивата по времето на правителството на "Промяната", заръча още лидерът на ГЕРБ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Асенчо, Асенчо....
    Айде, директно в затвора! Там този педераст ще е изключително щастлив да е в килията с най-много цигани! Всеки ден ще бъде многократно онождан в дебелия гъз!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари