Преименуват училищата в България

0
От 1 август Средните общообразователни училища стават Средни училища
От 1 август Средните общообразователни училища стават Средни училища Снимка: Дарик

От 1 август Средните общообразователни училища стават Средни училища, Оздравителните училища също стават Средни училища, Прогимназиите стават Основни училища от 1-ви до 7-ми клас.

При езиковите гимназии промяна нямало да има, съобщи БНТ.

ова нито ще доведе до промяна на трудово правните отношения, нито ще доведе до нещо друго освен смяна на документацията, която обаче е работа на директорите на нашите училища", смята Наталия Михалевска от Дирекция "Организация, контрол и инспектиране".

От 1 август до 15 септември всички училища трябва да сменят дневниците на паралелките, печатите си, учебната документация, трудовите договори, да получат нов Булстат, да пререгистрират банковите си сметки. Това, според министерството, нямало да струва средства, а време и усилия.

"Август месец ще си имаме ето такива занимания, за някои може би това е реформата в образованието, но на практика такава няма всъщност. Ние сме наясно, че няма да почиваме това лято, така че ще свършим тази работа, въпросът е... в смисъла е въпросът всъщност", каза директорът на 125-то СОУ в София Ирена Анастасова.

"Името не прави промяната, промяната трябва да бъде направена отвътре. Проблем ли беше да останете СОУ, общообразователно, извън реформата ли е тази думичка? Според мен не е извън реформата, но факт а е факт - вече няма да сме СОУ", заяви Нели Костова, директор на 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски".

Всъщност случаят със столичното 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски" е много интересен, тъй като от 1 август то ще се нарича 32-ро СУ "Св. Климент Охридски" почти като Софийския университет.

Костова не очаква да има недоразумения с дублирането на имената. 

От просветното министерство обясняват още, че внедряването на новите програми било по-спешно от смяната на имената и обещават да няма наказания за училищата, които не успеят за 45 дни за свършат всичката работа по пререгистрацията. А тя била необходима заради новата структура въведена от законодателя, според която основните училища вече ще са до 7- ми клас, има и нови обединени училища от 1 до 10 клас.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари