Преговорната група на Украйна: Москва "устно" се съгласи с исканията ни

1
Москва се е съгласила, че референдумът за неутралния статут на Украйна "ще бъде единственият изход от тази ситуация"
Москва се е съгласила, че референдумът за неутралния статут на Украйна "ще бъде единственият изход от тази ситуация" Снимка: iStock

Москва се е съгласила "устно" с ключови украински предложения, което поражда надежди, че преговорите за прекратяване на огъня в Украйна продължават.

Това съобщи ръководителят на преговорната група на Украйна с Русия. Дейвид Арахамия е потвърдил, че евентуална среща между украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин „с голяма вероятност“ ще се проведе в Турция, предаде АФП.

„Руската федерация даде официален отговор на всички позиции, който е, че приемат нашите искания с изключение на въпроса за Крим, анексиран от Русия през 2014 г.“, каза Арахамия. Но докато няма нищо черно на бяло, всички думи са просто "устни потвърждения", допълни преговарящият.

Новината идва на фона на съобщенията, че Украйна си е върнала контрола върху целия Киевски регион. По думите на Арахамия Москва се е съгласила, че референдумът за неутралния статут на Украйна "ще бъде единственият изход от тази ситуация".

Запитан какво ще се случи, ако украинците гласуват против неутрален статут на страната по време на предстоящия референдум, преговарящият каза, че „може би ще се върнем към войната или ще започнат нови преговори“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил и на украинската, и на руската страна, и е заявил желанието си да бъде домакин на среща между двамата президенти. „Нито датата, нито мястото са известни, но вярваме, че мястото най-вероятно ще бъде Анкара или Истанбул“, допълни преговарящият. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари