Преглеждат русенци за туберкулоза безплатно

0
Прегледите ще продължат от 19 до 23 юни
Прегледите ще продължат от 19 до 23 юни

Безплатни прегледи за туберкулоза започват от утре и ще продължат до 23 юни, съобщиха от в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе.

През цялата седмица ще се провеждат Дни на Отворените врати, в които на всеки желаещ русенец ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза. Предварително обаче ще бъде попълнена анкета и ще се премине през консултация с лекар. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

Дните на Отворени врати са ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица в страната е 93 509, като бяха открити 1039 болни с туберкулоза и 3650 с латентна туберкулозна инфекция. Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

По време на проведените през месец март 2017 г. „Дни на Отворени врати” в страната броят на анкетираните за туберкулоза лица е 3392, от тях 37 лица са открити с туберкулоза и насочени своевременно за лечение, а 189 са били с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари